Начало WRC News Ал-Атия иска да кара в рали Сафари

Ал-Атия иска да кара в рали Сафари

353
0
Насър Ал-Атия
Насър Ал-Атия; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Насър Ал-Атия е предложил на Тойота да кара за тима в рали Сафари в Кения. Пилотът разговарял с шефа на тима на японския автомобилен производител в световния шампионат (WRC) Томи Макинен. Засега не е известно как финландецът е приел идеята.

49-годишният катарец е трикратен победител в рали Дакар. В кариерата си има 15 титли от близкоизточни рали шампионати, две титли във WRC2 и куп други трофеи. През последните години кара в първенствата на Близкия изток и не се е състезавал във WRC от рали Испания през 2015 г.

Ал-Атия смята, че би имал шанс за по-добро представяне в надпревари с по-груба настилка, каквото е рали Сафари. Според календара легендарното състезание би трябвало да се завърне в световния шампионат в средата на юли – 15-19 юли. Ако се проведе, то ще е първи старт във WRC след съкратеното рали Мексико. Надпреварите в Аржентина, Португалия и Италия бяха отложени, като организаторите и ФИА ще опитат да им намерят други дати по-късно през 2020 г.

Рали Сафари отсъства от световния шампионат близо две десетилетия. Надпреварата придобива световна известност с трудностите по трасето си. Камъни, дълбоки коловози, непредвидими метеорологични условия поставят отбори и екипажи на сериозно изпитание до последното засега състезание през 2002 г.