Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Хамилтън и Верстапен не са създали велики отбори. Промените в правилата...

Алонсо: Хамилтън и Верстапен не са създали велики отбори. Промените в правилата го правят

5376
0
Фернандо Алонсо, Ейдриан Нюи, Макс Верстапен, Люис Хамилтън
Фернандо Алонсо, Ейдриан Нюи, Макс Верстапен и Люис Хамилтън; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Дните около, по време и след Гран при на Нидерландия и Италия напомняха в известна степен на голяма част от сезон 2021 и словесните престрелки, които тогава с повод и без повод си разменяха Мерцедес и Ред Бул. Последните разменени реплики привлякоха коментари и отстрани. Фернандо Алонсо обърна внимание на казаното от Тото Волф, че Макс Верстапен гради екипа на Ред Бул около себе си. Двукратният световен шампион заяви пред нидерландския вестник „Де Телеграаф“, че нито Верстапен, нито Люис Хамилтън, който доминира години наред преди него, са причината за раждането на велики екипи.

„Хамилтън и Верстапен не са създали велики отбори. Промените в правилата го правят“, бе категоричен Алонсо

„Люис не е градил нищо, когато отиде в Мерцедес. Чисто и просто промяна в правилата му помогна. И той още печелеше всичко, когато Макс стана част от Торо Росо и Ред Бул. Верстапен също не е изградил печелещия отбор на Ред Бул. През 2021 г. нещата помежду им се изравниха. След последната промяна в правилата, която влезе в сила миналата година, Ред Бул е на върха и спечели абсолютно всички надпревари досега през сезона“, продължи Алонсо.

„В крайна сметка трябва да си на точното място в правилния момент. Така че представа нямам какво точно искат да кажат, заявявайки, че даден пилот „гради“ тима около себе си“, заключи Алонсо

Репликата за това, че Верстапен гради тима на Ред Бул около себе си бе на Тото Волф от уикенда на Зандвоорт. Ръководителят на Мерцедес каза това, коментирайки представянето на Серхио Перес, което нарече „странно“. На Монца Макс бе попитан как ще коментира репликите на Волф.

Това са глупости. Аз само карам автомобила възможно най-бърз. Не съм там, за да казвам на момчетата да ми дават повече притискане, защото на мен така ми харесва“, бе отговорът на Верстапен.

После Хамилтън направи коментар, че неговите съотборници са били по-силни от тези на нидерландеца като довод защо той не е успял да вземе 10 поредни победи във Формула 1. На това Верстапен върна с: „Може би ми завижда. На Мерцедес им е много трудно да се справят със загубите след толкова години, през които печелеха всичко.“

Словесната престрелка продължи и след финала на Монца. Волф каза, че рекорди като този за 10 поредни победи са за Уикипедия, която никой не чете. Това пък разочарова Мартин Брандъл, според когото шефът на Мерцедес и Хамилтън не отчитат достатъчно постиженията на Верстапен и Ред Бул.