Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо натъжен, че отне точката на Ръсел

Алонсо натъжен, че отне точката на Ръсел

3342
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо се почувствал ужасно след отнемането на последното място в точките от Джордж Ръсел в Гран при на Австрия. Пилотът на Уилямс все още няма финал в топ 10 с отбора си.

След великолепната квалификация, която „господин Събота“ направи, състезанието в неделя също вървеше добре. Джордж беше на десето място – последната позиция, която се награждава с точка, когато Алонсо го настигна и го изпревари при три оставащи обиколки до края на надпреварата. Но колкото и голям фен да е Фернандо на Джордж, точката си е точка.

„Почувствах се тъжно за Джордж, защото кара невероятно през целия уикенд. Когато видях, че той заема десетата позиция – надявах се да е всеки друг освен него. Но гумите ми бяха в доста по-добро състояние, имах по-добро сцепление в трети завой и успях да направя хода си.“

Ръсел коментира, че е било практически невъзможно да задържи Алпин-а на Алонсо, но е дал всичко от себе си и се е защитавал добре в началото. Двамата пилоти винаги са разменяли комплименти и похвали един към друг. Алонсо дори определи Ръсел като „бъдещ световен шампион“ при размяната им на каски. Клип на „извинителна прегръдка“ от след състезанието натрупа популярност в социалните мрежи.

Фернандо Алонсо оцени, че темпото на Алпин е било добро през целия уикенд.

„Да, трябва да сме доволни от точката. Очевидно тя е недостатъчна награда за работата и представянето на колата, но това успяхме да постигнем от по-задния старт. Щастлив съм с нашия прогрес от последните две седмици и остава да го вложим и в представянето на Силвърстоун. Ако успеем да повторим това, лесно ще постигаме топ 7 или топ 8 и това със сигурност е напредък.“

Нечестна крачка напред правят пилотите, които излизат в зоната за сигурност на първия завой на Ред Бул Ринг, сподели също така с отбора си испанецът по време на периода със сейфти кар. Според него използването на това пространство води до предимство и трябва да се наказва от рейс контрола

„[Даниел] Рикиардо напредна с три или четири позиции при първи завой, наказанието трябва да дойде скоро. Беше удивително какво направи. Мисля, че трябва да отстъпи с поне шест позиции. И това трябва да стане сега, а не при пит стоп“, бе съобщението по радиото.

По-късно двукратният световен шампион саркастично обясни, че в състезанието или има правила, или няма и че ако може да се кара така на първи завой, може да се прави навсякъде по пистата. Алонсо извади и допълнителен довод – с идентична ситуация в предходното състезание с Шарл Льоклер и Пиер Гасли.

Алонсо не беше единственият, който повдигна темата. Николас Латифи го подкрепи. Неговите оплаквания бяха заради Мик Шумахер.

„Шумахер беше далеч от очертанията на пистата при първи завой и дръпна напред. Той мина по външната траектория и направо извън пистата. Не може да правиш така“, каза пилотът на Уилямс.