Начало Избрани Алонсо: Проблемите в първата тренировка са смущаващи за шампионат като F1

Алонсо: Проблемите в първата тренировка са смущаващи за шампионат като F1

1626
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Венелин Николов

Фернандо Алонсо коментира случилото се в първата свободна тренировка за Гран при на Канада. Пилотът на Астън Мартин каза, че проблемите с видеонаблюдението, довели до провала на сесията, са смущаващи за шампионат като F1.

Екшънът на пистата по време на първата тренировка в Канада продължи около 5 мин. Тогава спиране на Пиер Гасли предизвика ранно подаване на червен флаг. Маршалите на пистата успяха да отстранят автомобила на французина за около 10 мин. Въпреки това сесията остана спряна поради проблем със синхронизацията на местната верига от камери за видеонаблюдение, която от съображения за сигурност трябва да работи правилно, за да може да се наблюдава точно цялото действие на пистата.

Въпреки усилията на местните организатори, проблемът със синхронизацията не беше решен до края на сесията. В крайна сметка не беше намерено резервно решение, което да даде възможност за продължаване на останалата част от сесията.

Фернандо Алонсо коментира случката в FP1. Пилотът на Астън Мартин каза, че проблемът е бил смущаващ за сериите, тъй като зрителите са наблюдавали само пет минути от действието в FP1

„Феновете дойдоха много рано на пистата, докато ние не успяхме да натрупаме достатъчно километри в FP1“, каза Алонсо. „Проблемите в първата тренировка са смущаващи за шампионат като F1. Нямахме достатъчно време, защото в FP1 камерите на пистата не работеха, а този случай нямахме план Б.“

За да се компенсират отборите и феновете за липсата на тренировъчно време, началото на FP2 бе изтеглено с 30 минути напред, а сесията бе удължена от 60 на 90 минути.

Алонсо даде трето време в кратката първа тренировка за Гран при на Канада. Във втората той завърши четвърти и бе зад Люис Хамилтън и Джордж Ръсел от Мерцедес и сънародника си Карлос Сайнц от Ферари. Пилотът на Астън Мартин призна, че удължаването на втората свободна тренировка в Канада не е било достатъчно, за да може да се оценят подобрения в болида AMR23. Този уикенд Астън Мартин използва редица новости, сред които са нов под, капак на двигателя и охлаждащи решетки.

„Нямахме много време, за да разберем напълно новите подобрения по автомобила. Ще трябва да анализираме всички данни и да научим повече неща през днешния ден. Разбира се, че ще следим метеорологичния радар, тъй като денят може да бъде със смесени атмосферни условия“, завърши пилотът на Астън Мартин.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл даде второ време в прекъсната първа тренировка в Канада. Във втората пилотът на Астън Мартин остана девети

„Вчерашната ни работа беше доста нарушена. Ситуацията е същата за всички отбори и ние се възползвахме максимално от удължената сесия FP2“, каза Строл.

„Когато се използват нови подобрения, тогава тренировките се провеждат с цел да се научи как те влияят на усещането за автомобила. Трябва да се гарантира, че работят по очаквания начин. Бях доволен от автомобила и смятах, че се чувствам добре. Ще отделим време да прегледаме данните и да се уверим, че сме готови да се представим силно в квалификацията утре.“

Строл се радвал да види толкова много канадски флагове по трибуните. „Беше страхотно да видя много канадски знамена по трибуните – така наистина се усеща подкрепата на домакините“, завърши пилотът на Астън Мартин.