Начало Избрани Алонсо: Мога да ви гарантирам, че няма да се откажем от борбата...

Алонсо: Мога да ви гарантирам, че няма да се откажем от борбата за шампионата

2379
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Спас Генев

Фернандо Алонсо продължава да не се отказва от борбата за титлата. Пилотът на Астън Мартин все още е на мнение, че може да победи състезателите на Ред Бул и да спечели дългоочакваното трето световно първенство.

Алонсо завърши на второ място в състезанието за Голямата награда на Монако. Испанският ветеран се надяваше пистата в Монте Карло да пасва идеално на характеристиките на болида на Астън Мартин и дори искаше да се бори за победа.

За съжаление двукратният световен шампион отново се размина с най-високото място на подиума. Алонсо не успя да изпревари Верстапен на старта и заемаше втората позиция.

Алонсо имаше възможност да изпревари Верстапен при смяната на гуми. Испанецът спря по-рано от своя съперник от Ред Бул. За негово нещастие от Астън Мартин допуснаха стратегическа грешка след като сложиха сликове вместо гуми интермедия. По този начин Алонсо бе принуден да направи втори питстоп няколко обиколки по-късно и изостана от нидерландеца.

В момента Алонсо заема третото място в генералното класиране. Испанецът записа пет подиума от общо шест старта и изостава с 12 точки от втория Серхио Перес. Мексиканецът имаше много трудности в Монако и финишира едва 16-ти. Това позволи на Алонсо да намали пасива си спрямо пилота на Ред Бул.

Алонсо знае, че ще бъде изключително трудно да догони Верстапен. Испанецът все пак заяви, че огромният опит в F1 многократно му е показал, че в този спорт всичко е възможно.

„Нека да видим как ще се развият нещата. Смятам, че във всеки друг сезон, който си спомням, щях да съм начело в шампионата с резултатите, които постигнах тази година. Няма значение дали това щеше да бъде 2001 или 2010 г.“, сподели Алонсо.

„Сега Ред Бул и Макс доминират във всяко състезание. Затова  съм просто на крачка зад тях във всяко състезание, дори и да записвам силни резултати“, продължи пилотът на Астън Мартин. „Но все пак може да се случи какво ли не. През 2010 г. не разполагахме с най-добрия автомобил и пристигнахме начело на шампионата в Абу Даби. През 2012 г. отново нямахме най-добрия автомобил и все още се борихме за първенството до последната обиколка в Бразилия. Като цяло шампионатът е дълъг и ние няма да се откажем.“

Алонсо призна, че всички по-нататъшни грешки на Ред Бул ще намалят допълнително разликата спрямо Астън Мартин. Испанецът посочи инцидента на Серхио Перес в Q1 в Монако

„Ще ни трябват уикенди, в които Ред Бул да има проблеми и да записва отпадания или нула точки“, обясни Алонсо. „Ако Макс постигне един или два такива резултата, ще бъдем малко по-близо до него в шампионата. Това е моторният спорт – всичко може да се случи. Но по отношение на чистото темпо мисля, че все още нямаме реални шансове. Мога да ви гарантирам, че няма да се откажем от борбата за шампионата“, завърши Фернандо Алонсо.