Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Щастлив съм да спечеля точки от състезанието в Сахир

Алонсо: Щастлив съм да спечеля точки от състезанието в Сахир

1578
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо финишира на девето място в Гран при на Бахрейн. Пилотът на Астън Мартин изживя една много тежка надпревара под светлините на пистата в Сахир. Алонсо призна, че се „радва да спечели точки“ и че резултатът в това състезание не е бил толкова неочакван.

Алонсо потегли добре и запази шестото място след началото надпреварата. Но още в първите турове той загуби позиция спрямо Ландо Норис. Състезателят на Макларън направи успешна атака с DRS на дългата старт-финална права

Няколко обиколки по-късно Алонсо беше изпреварен и от Оскар Пиастри. След това двукратният световен шампион продължи да губи позиции и се озова в дъното на топ 10.

Алонсо заложи на по-различна стратегия спрямо преките си съперници. Пилотът на Астън Мартин направи двете си спирания по-късно и се надяваше да спечели от това. В крайна сметка обаче той се озова на 11-та позиция. Алонсо успя да изпревари Гуаню Жу и съотборника си Ланс Строл и се добра до деветото място при развяването на карирания флаг.

„Щастлив съм да спечеля точки от състезанието в Сахир. Това вероятно беше позицията, на която очаквахме да завършим. В крайна сметка това беше едно спокойно състезание, тъй като бяхме на стабилна разлика спрямо автомобилите пред и зад нас. Смятахме да останем по-дълго и в двата стинта и да се надяваме, че ще имаме предимство от евентуална кола за сигурност, но това не се получи“, сподели Алонсо.

„Мисля, че трябва да направим някои анализи на темпото ни в една обиколка спрямо представянето ни в състезанието. Чувствам се уверен, че можем да се подобрим с напредването на сезона. Нека да видим дали ще можем да бъдем малко по-силни в следващия уикенд в Саудитска Арабия“, добави пилотът на Астън Мартин.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл финишира на десета позиция. Канадецът имаше контакт с Нико Хюлкенберг в началото на надпреварата, заради който се озова в дъното на колоната. В крайна сметка Строл успя да си пробие път напред и да спечели последната точка в снощната Гран при

„Приятно е да спечеля точка, след като бях последен в първата обиколка на състезанието. Имах добро излизане от първи завой, но след това бях ударен от Нико [Хюлкенберг] и се озовах в дъното на колоната. Знаех, че оттам нататък състезанието ще е дълго. Затова се съсредоточих върху управлението на гумите и направих няколко добри изпреварвания на пистата. Стратегията на отбора също беше добра“, каза Строл.

„Знаем, че ни предстои още работа, докато развиваме AMR24 и отключим още малко скорост. Сезонът обаче е дълъг и ще продължим да натискаме здраво“, добави състезателят на Астън Мартин.

Шефът на Астън Мартин Майк Крак също направи анализ на представянето на Алонсо и Строл в Бахрейн.

„Изпълнихме целта си да вкараме и двата автомобила в точките. Това е добър начин да започнем новия сезон. Благодаря на целия екип в Силвърстоун и този на пистата“, заяви Крак.

„Със сигурност оптимизирахме нещата снощи, като се има предвид състезателното ни темпо. Спечелените точки са награда за упоритата работа на екипа през последните няколко седмици. Беше брилянтно възстановително каране от страна на Ланс, който беше ударен и завъртян в първия завой.“

„Стратегията на Фернандо трябваше да остави опциите ни отворени при евентуална поява на кола за сигурност. Но в крайна сметка това беше едно обикновено състезание за него. Нуждаем се от по-добро представяне, ако искаме да предизвикаме отборите пред нас. Това обаче беше само първото състезание на една наистина специфична писта. Ще работим здраво през следващите дни и се надяваме направим прогрес през следващия уикенд в Джеда“, завърши шефът на Астън Мартин.