Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Това беше едно от най-добрите ми състезания от доста време насам

Алонсо: Това беше едно от най-добрите ми състезания от доста време насам

2591
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо беше доволен от резултата си в Гран при на Япония. Пилотът на Астън Мартин финишира на шеста позиция и добави ценни точки към актива си. Според Алонсо, уикендът в Япония е бил „един от най-добрите за него от доста време насам.“

Алонсо потегли от пета позиция в днешната Гран при. Испанецът се представи много силно във вчерашната квалификация и изпревари част от своите съперници. Въпреки това той беше реалист и очакваше да загуби няколко позиции в дългата състезателна дистанция

Пилотът на Астън Мартин потегли с най-меките гуми, докато всички около него бяха със средно твърди. Идеята на двукратния световен шампион беше да спечели няколко позиции и да отвори разлика преди да направи питстоп.

Алонсо остана с меки гуми и след рестарта на състезанието в Япония. Испанецът беше близо до Карлос Сайнц, но не успя да го изпревари и постепенно започна да поизостава. Подобно на повечето съперници, Алонсо заложи на стратегия с две спирания. Във втората половина на състезанието той водеше битка с Оскар Пиастри. Младият австралиец направи няколко неуспешни атаки, но Алонсо караше много дефанзивно и не позволяваше да бъде изпреварен.

В последните турове 42-годишният пилот си отдъхна малко, след като Пиастри бе настигнат от Джордж Ръсел. В крайна сметка Алонсо финишира шести и записа още един солиден резултат за отбора на Астън Мартин.

„Един страхотен уикенд за мен – пета позиция в квалификацията вчера и шесто място в състезанието. Това беше едно от най-добрите ми състезания от доста време насам“, заяви Алонсо.

„Мисля, че този уикенд малко надминахме истинското си представяне. Като цяло изпълняваме състезанията си много добре и печелим добри точки за отбора.“

„Планът ни за днес проработи добре. Специални благодарности за питстоповете, които бяха много впечатляващи. Заслуга за това имат всички от екипа. Все още трябва да анализираме нашия пакет за обновяване и ще разгледаме всички данни от този уикенд в Япония преди завръщането ни в Шанхай“, добави Фернандо Алонсо.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл финишира 12-ти. Канадецът заложи на стратегия с три спирания в бокса, като финалният му стинт беше с меки гуми. В крайна сметка Строл загуби една позиция в края на надпреварата и си тръгна с 0 точки от Сузука

„Беше трудно състезание. Стартирахме от 16-то място, което означаваше, че имахме компрометирана стратегия и трудно намерихме чист въздух. Липсваше ни и така необходимата скорост в права линия“, каза Строл.

„Все пак направих няколко добри изпреварвания на завой №6 и състезанието беше забавно. Надявахме се да настигнем Юки [Цунода] за десетото място, но меките гуми просто нямаха нужното сцепление към края на състезанието. Беше разочароващо да не завършим в точките. Ще вземем всички тези поуки по време на следващия старт в Китай след няколко седмици“, добави пилотът на Астън Мартин.