Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Беше малко неочаквано да видя колко съм конкурентоспособен

Алонсо: Беше малко неочаквано да видя колко съм конкурентоспособен

2054
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо остана приятно изненадан от квалификацията на пистата Сузука. Пилотът на Астън Мартин даде пето време и изпревари известна част от съперници си. Двукратният световен шампион призна, че е било „малко неочаквано да видим колко е бил конкурентоспособен.“ Алонсо обаче не вярва, че утре ще се бори за позиция в челната петица.

Алонсо се представи много силно през втория ден от рейс уикенда в Япония. Испанският ветеран даде пето време в последната свободна тренировка. После той остана втори в Q1 и направи много приятна изненада. В следващите два сегмента Алонсо финишира пети и се нареди на трета стартова редица за утрешната Гран при на Япония.

Вчера Алонсо използва първоначалната версия на AMR24, а съотборникът му Ланс Строл използва подобренията, донесени от тима за Сузука. Днес и двамата пилоти разполагаха с новостите в AMR24, които включваха нови кутии на радиаторите и подобрения по пода. Алонсо направи сравнение между представянето си в двата дни и призна, че новите части да подобри скоростта на болида

„Вчера бях със стария пакет, а днес с новия. Тази вечер ще разполагаме с всички данни, за да потвърдим това и да определим количествено подобрението. Колата се чувстваше добре в квалификацията“, каза Алонсо.

„Беше малко неочаквано да видя колко съм конкурентоспособен. Бях само само на няколко стотни от Сайнц. Льоклер [е] зад нас. Пиастри също е зад нас, както и двете коли Мерцедес. Бяхме тук преди шест месеца и изоставахме с 1.5 секунди от полпозишъна. Сега обаче сме на четири десети“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо обаче не е уверен, че ще запази петото място в самото състезание. Испанецът ще опита да се защити от автомобилите, които стартират непосредствено зад него. Той призна, че от началото на годината темпото му в квалификациите е било по-добро от това в състезанията.

„Ако погледнем назад към първите три състезания, ще видим, че събота винаги сме много силни. В неделя не сме толкова силни и може би сме извън възможността да сме в топ пет“, каза Алонсо.

„Ще бъде нормално, ако бъда изпреварен от Оскар и двата Мерцедеса или нещо подобно. Така ще се върнем на нашата обичайна позиция.“ Нека да видим какво можем да направим. Готов съм да приема всичко, което състезанието ще ни донесе. Изключително съм горд и щастлив от днешната работа. Утре обаче е друг ден“, завърши Фернандо Алонсо.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл имаше един наистина тежък ден в Сузука. Канадецът остана едва 18-ти в последната тренировъчна сесия. После Строл отпадна в Q1 и ще потегли от дъното на колоната

„Просто нямах необходимото темпо в квалификацията днес и все още не разбирам защо. Мисля, че натисках до границата на възможностите на автомобила си. Въпреки това ми липсваше скорост, за да изляза от Q3“, заяви Строл.

„Пакетът за обновяване изглежда работи върху колата на Фернандо, така че ще погледнем всичко тази вечер, за да видим дали има нещо друго, което би могло да повлияе на моя автомобил. Имаме много работа за вършене преди Гран при. Утре трябва да се възползваме максимално от всички възможности, които се появят пред нас“, добави пилотът на Астън Мартин.

Шефът на Астън Мартин Майк Крак каза, че квалификацията в Япония е била „сладко-горчива“ за тима.

„Това беше една сладко-горчива квалификация в Сузука. Целта ни винаги е да вкараме и двата автомобила в Q3. Днес не я постигнахме. Заради това трябва да разгледаме по-отблизо AMR24 на Ланс, тъй като разликата между двата автомобила беше значителна“, коментира Крак.

„С напредването на сесиите Фернандо успяваше да извлече все повече и повече от автомобила. Затова можем да сме доволни от петото място.“

„Целият екип свърши страхотна работа, за да подготви този пакет за обновяване. Работихме дисциплинирано и уверихме, че сме провели сравнителни тестове вчера, за да подпомогнем решенията си. Искам да благодаря на екипа в гаража, който остана до късно вечерта, за да добави актуализациите към автомобила на Фернандо. Сузука е писта, която възнаграждава силен автомобил, така че нека да видим какво ще донесе утрешният ден. Искаме да завършим в зоната на точките и с двата автомобила“, завърши шефът на Астън Мартин.