Начало Избрани Aлпин готов да отдаде Пиастри под наем

Aлпин готов да отдаде Пиастри под наем

690
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Алпин

Отборът на Алпин е готов да отдаде Оскар Пиастри под наем на друг отбор от F1 за сезон 2023. Условието на френския тим е сделката да включва връщане на австралиеца.

Действащият шампион във Формула 2 не участва в състезания през този сезон благодарение на договора си с Академията на Алпин. Освен това отборът от Енстън разполага с двама опитни и бързи състезателни пилоти Естебан Окон и Фернандо Алонсо.

Вместо това, Пиастри изпълнява ролята на тестов и резен пилот. Тя ще включва участие във всички тестове и сесии на симулатора, както и присъствие в бокса по време на състезателните уикенди.

Засега този вариант изглежда устройва Пиастри. Въпреки това е малко вероятно младият австралиец да е иска да прекара още един сезон настрани през 2023 г.

За момента Окон има още три сезона от настоящия си договор, включително настоящата кампания. То означава, че единственият начин Пиастри да се озове в Алпин, е ако Алонсо бъде освободен от отбора. Двукратният световен шампион няма договор за следващата година и не се знае дали ще продължи кариерата си в F1.

По време на уикенда за Гран при на Австралия обаче Алонсо даде да се разбере, че планира да продължи да се състезава още две или три години. Главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси заяви, че не е изненадан от коментарите на испанеца. Според него все още е твърде рано, за да бъде взето решение решения за пилотския състав за екипа за 2023 г. Той също така добави, че бъдещето на Алонсо не променя непременно плана за Пиастри.

Нормално е Фернандо да не иска се оттегля след края на тази година“, каза Роси.

Това е нормално, щом се състезава толкова добре. На негово място и аз бих продължил да карам. Все още се намираме в началото на сезона. Не сме взели решили решение какъв ще бъде пилотският ни състав за следващата година. Така че не обръщам особено внимание на това.“

Ще продълбаваме развиваме Оскар чрез нашата програма. Тя не променя нищо. Искаме той да влезе във Формула 1 напълно готов. Това е единственото нещо, което е от значение за мен.“

Ако Алонсо продължи да се представя добре през този сезон и бъде взето решение за задържането му за сезон 2023, Роси заяви, че Алпин е отворен за сделка за отдаване под наем на Пиастри в друг отбор от стартовата решетка. Той обаче може да го направи само ако има опция, която ще го върне в Алпин.

Ако това е решение, което ми позволява да си го върна в някакъв момент, може би ще се замисля. Не се противопоставям на такава идея“, сподели той.

„Аз искам да развия Оскар и не желая да го оставя да седи на пейката и да чака вечно. Той трябва да е готов, когато настъпи неговия ден. Знам че този ден ще дойде. Той е много талантлив и заслужава да заеме едно от 20-те най-добри места тук. Вярвам, че Пиастри има потенциал да стане бъдещ световен шампион. Напълно беден съм в това. Междувременно той трябва да се обучава колкото се може повече.“

„[Разглеждането на предложение за наем] винаги е било параметър за всички нас. Миналата година знаехме, че Фернандо се представя добре. Би било много изненадващо, ако през зимата той изведнъж загуби магията си. Затова нека бъдем реалисти. Това е един от сценариите, които трябва да проучим.“

Роси вярва, че Пиастри има потенциала да бъде титулярен пилот. Според него, идеалният сценарий за отбора би бил връщане на австралиеца от евентуален договор за наем точно в момента, в който Алпин се превърне в екип, претендиращ за титлата.

Това е нещото, което обсъдихме с Оскар и неговия мениджър Марк Уебър. Много бих искал Оскар да бъде наш пилот в бъдеще, когато стигнем до върха на подиума. За мен идеалният сценарий би бил той да печели състезания и шампионати с нас. Именно това ще се опитаме да постигнем в Алпин.“