Начало Други Алпин показа прототипа си за 2024 г.

Алпин показа прототипа си за 2024 г.

625
0
Алпин А424_B
снимка, Алпин

Алпин показа прототипа си за 2024 г. Новата машина на французите е създадена според правилата на клас LMDh и носи името А424_B. Прототипът на Алпин ще дебютира в началото на сезон 2024 в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC).

Алпин разкри новия си прототип A424_B на специална пресконференция тази сутрин в Льо Ман. Френското трасе е домакин на легендарното „24 часа на Льо Ман“, което се провежда този уикенд

Алпин A424_B е разработен заедно с Oreca. Френската компания отговаря за шасито на този хиперавтомобил. В същото време моделът ще се задвижва от 3.4-литров V6 двигател с един турбокомпресор. Той е подсилен от стандартната хибридна система на задния мост, обща за всички автомобили LMDh, разработена от Бош, Xtrac и Уилямс Адвансд Енджиниъринг.

Номерът на прототипа следва традиционната трицифрена система на Алпин. Тя винаги започна с числото „4“, докато „24“ означава датата на състезателния дебют.

„Днес представяме Alpine A424 Beta. Това е предшественика на нашия хиперавтомобил, предназначен да предизвика най-добрите конкуренти в WEC от следващата година“, сподели главният изпълнителен директор Лоран Роси.

„Верен на нашите ценности, този нов прототип пренася марката A-arrow в бъдещето. В същото време той следва стъпките на нашите творения, като се започне от Alpenglow [концептуален състезателен автомобил] и A290 Beta [концептуален шосеен автомобил].“

„Алпин A424 Beta е расов, елегантен и отличителен със своя емблематичен дизайн. Той олицетворява както нашето настояще, така и нашето бъдеще, благодарение на участието и инвестициите на нашите дизайнери в разработването му.“

Алпин обяви намерението си да включи в най-високия клас хиперавтомобили на WEC още през 2021 г. Плановете бяха френският производител да базира новия си претендент на следващото поколение шаси Oreca LMP2.

Алпин участва за първи път в категорията на хиперавтомобилите през 2021 г. Тогава екипът използваше конструирания от Oreca Rebellion R-13 до края на миналата година. Френският тим бе сериозен съперник на Тойота и дори спечели състезанията в Себринг и Монца.

Тази година Алпин реши да се върне в категорията LMP2, където използва два автомобила. Разбира се, французите използват тазгодишната кампания като подготовка за следващата.

Алпин няма да е единственият нов производител, който влиза в WEC през сезон 2024. Тук се включват още Ламборгини, БМВ и Isotta Fraschini. Последните се надяват да влязат в шампионата още в края на 2023-та, стига да получат хомологация от ФИА.