Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин започва да работи с Мерцедес от 2025-та?

Алпин започва да работи с Мерцедес от 2025-та?

927
0
Алпин и Мерцедес
снимка, Алпин

Алпин може да започне да работи с Мерцедес още от следващата година. Това твърдят различни източници. Предположенията са, че двете страни са много близо до сключване на сделка. Очаква се партньорството да включва използване на двигатели, скоростна и окачване на Мерцедес.

Алпин може да се откаже от статута си на заводски отбор в близко бъдеще. Екипът може да последва примера на Макларън и Астън Мартин и да използва компоненти от външен доставчик

Френският отбор обмисля да се откаже от собствения си заводски двигател на Рено. Висшето ръководство поставя под въпрос съотношението между разходите и ползите от продължаването на инвестициите в задвижваща система, които надхвърлят $100 млн.

Съмненията относно бъдещето на проекта на Алпин се засилиха след съобщението на Ауди. Германската марка обяви, че е сключила ексклузивно техническо партньорство с BP и Castrol. В момента двете компании снабдяват Алпин с гориво и смазочни материали.

Ако Алпин се откаже от собствения си двигател, може да се обърне към някои от другите доставчици. Най-логичната опция би било Мерцедес. Германският производител има дългогодишен опит в доставянето на задвижващи системи за други екипи. Добрите отношения между Флавио Бриаторе и Тото Волф могат да помогнат на това Алпин да стане клиентски отбор на Мерцедес.

Бриаторе се върна в Енстън преди близо месец. Италианецът е на мнение, че Алпин ще получи най-добра услуга, ако сключи договор за клиентски двигател. Тепърва ще стане ясно дали Алпин в крайна сметка ще се откаже от програмата си задвижващи системи.

Дискусиите на френския тим вече са единствено с Мерцедес.  Разбира се , че преговорите между двете страни са в напреднал стадий. Бриаторе няколко пъти е бил забелязан в моторхума на немския  производител няколко пъти по време на Гран при на Унгария.

За момента все още не е подписан договор. Въпреки това високопоставените източници предполагат, че принципните условия на сделката са договорени. Сега остава  да се уточнят конкретните детайли. Този следващ етап от процеса обаче може да отнеме няколко седмици, а може и месеци.

Идеята, по която се работи, е партньорството на Алпин да бъде подобно на това, което в момента Мерцедес има с Астън Мартин. Отборът от Силвърстоун използва двигатели на Мерцедес от 2009 г. Освен това Астън Мартин използва задното окачване и скоростната кутия на германския производител. Това на практика означава, че двата автомобила имат сериозни прилики

Разговорите между Алпин и Мерцедес се въртят основно около сделка, която да започне от 2026 г. Тогава F1 ще премине към нови турбо-хибридни задвижващи агрегати с по-голяма електрическа енергия.

От друга страна се посочва, че има шанс партньорството да започне дори през 2025 г., ако сделката бъде сключена достатъчно рано. Разбира се, смяната на двигателя за следващия сезон би предизвикала допълнителни затруднения за Алпин при разработването на автомобила за 2025 г., по който вече се работи. Преминаването към задвижване на Мерцедес би донесло вероятно незабавен конкурентен тласък. Не е тайна, че задвижваща система на Рено изостава сериозно от тези на останалите производители.