Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите на Гран при на Австрия връщат парите за продадените 60 000...

Организаторите на Гран при на Австрия връщат парите за продадените 60 000 билети

906
0
Ред Бул Ринг, Гран при на Австрия
снимка: Пирели

Виена. Организаторите на Гран при на Австрия ще върнат парите за предварително продадени 60 000 билети за състезанието. Доскоро те са обсъждали с Формула 1 и ФИА на трасето да бъдат допускани фенове с отрицателни за коронавируса тестове. Този вариант обаче е отпаднал и сега на дневен ред е въпросът как да бъдат компенсирани закупилите по-рано пропуски за надпреварата на пистата Ред Бул Ринг. От трасето не искат да дават ваучери и предпочитат да връщат пари. Има и възможност почитателите на Формула 1 да презаверят билетите си за състезанието през 2021 г. Това носи определени предимства, но не се уточнява какви.

„След като се посъветвахме с Формула 1 и ФИА потвърждаваме, че публика няма да присъства на Ред Бул Ринг”, се казва в официалното изявление. „Тази мярка отчита изискванията на настоящата ситуация.”

Подготовката за две последователни състезания на австрийската писта продължава. Те са планирани за 5 и 12 юли. Точните мерки ще бъдат определени след консултации с местните власти.

За две последователни надпревари се преговаря още със Силвърстоун и Хунгароринг. Според италианската преса дори Монца иска две състезания – на планираната предварително дата, която е 6 септември и след това на 13 септември. Главният изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери потвърди, че се водят и разговори с писти, които не бяха включени в оригиналния Гран при календар.

От австрийската телевизия ORF пък направиха своеобразно допитване за вероятността да има Формула 1 старт в страната в началото на юли. Сред хората, към които се обърнаха от тв-канала, са бившите пилоти от Гран при Александър Вурц и Герхард Бергер.

„Формула 1 знае как да пътува и да организира всичко в съответствие със здравните разпоредби”, посочи Вурц

„Спортът е изключително гъвкав. Постоянно ще има тестове. А що се отнася до мерките за безопасност, то Формула 1 е пионер в тази област.”

Според Бергер Шпилберг е така разположен, че спазването на дистанция няма да е проблем.

„Инфраструктурата е уникална. Има летище, където могат да кацат чартърни полети, хотели, наблизо няма голям град. Хората от автомобилния спорт и без това не общуват кой знае колко с местното население. Единственият реален риск е пристигането в страната и излизането от нея”, допълни друг бивш F1 пилот – Кристиан Клийн.

Местен хотелиер на име Арнолд Краваня също изразява надежда надпреварите да се състоят.

„Нуждаем се от това. Ако не се случи, може просто да фалираме. Не вярвам да се получи втори Ишгл (австрийски ски курорт, сочен от мнозина за огнище на зараза в началото на епидемията в Европа – б.а.). По-скоро смятам, че можем да натрупаме опит как може най-добре да живеем с проблема”, обясни той.