Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бахрейнският държавен фонд на път да придобие напълно Макларън

Бахрейнският държавен фонд на път да придобие напълно Макларън

1142
0
Макларън F1
снимка: Георги Тодоров/lap.bg

Бахрейнският държавен фонд Мумталакат е на път да придобие пълната собственост над Макларън Груп, част от която е Макларън Рейсинг и съответно отборът на марката за Формула 1. Акционерите на фонда са одобрили пълна рекапитализация на групата. Тя ще включва опростена структура, по-ясен процес на управление и разширение на нови пазари.

От Мумталакат водят разговори с по-малките инвеститори в Макларън Груп, за да придобият и техните дялове в компанията

В момента собствеността е разпределена по следния начин. Мумталакат има 56,4%. TAG Груп притежава 14,32%, Майкъл Латифи (бащата на бившия F1 пилот Николас Латифи) е с 9,84% и има още 4 компании с дялове между 2,65% и 5,78%.

Информацията за разговорите за смяна на собствеността е на Скай Нюз. Според нея новината ще бъде обявена скоро официално. Коментар от Уокинг за момента няма. Бахрейнският държавен фонд възнамерява да изкара компанията на борсата до две-три години.

Мумталакат е държавният фонд на кралство Бахрейн. Той не е сред големите в региона на Близкия изток. Има активи за малко над 18 милиарда долара. Собственост е изцяло на държавата. Инвестира във всевъзможни сфери, включително петролния бизнес, образование, авиация, здравеопазване, потребителски и финансови услуги, имоти, туризъм, логистика. Фондът е създаден през 2006 г.

Макларън е създаден от новозеландеца Брус Макларън като „Брус Макларън Мотор Рейсинг“ през 1963 г. Започва да участва във Формула 1 през 1966 г.

Производителят на спортни автомобили Макларън Аутомотив, както и другите подразделения на Макларън, формиращи Макларън Груп, са основани от Рон Денис.

F1 отборът от Уокинг има 12 титли при пилотите и 8 при конструкторите и е един от най-успешните тимове в историята на Формула 1. За екипа са карали някои от легендарните имена в F1, сред които Емерсон Фитипалди, Джеймс Хънт, Ники Лауда, Ален Прост, Аертон Сена, Мика Хакинен, Люис Хамилтън, Кими Райконен. Понастоящем тимът се бори да се върне в челото на грида. Състезатели на отбора са Ландо Норис и Оскар Пиастри.