Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Байер: Цунода вече е на друго психическо ниво

Байер: Цунода вече е на друго психическо ниво

641
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Главният изпълнителен директор на Виза РБ Петер Байер засипа с похвали Юки Цунода. Според него, японецът е показал голямо израстване през последните месеци и вече е на друго физическо и психическо ниво.

Цунода преживя една много трудна кампания през 2023 г. Японецът разполагаше с автомобил, който не беше достатъчно конкурентен. Цунода все пак записа няколко класирания в зоната на точките и постигна напредък в заключителната фаза на сезона. Благодарение на силните му резултати Алфа Таури финишира осми при конструкторите и се пребори с Алфа Ромео и Хаас.

Младият японец имаше трудно начало на тазгодишната кампания. Той финишира извън зоната на точките в първите два старта в Бахрейн и Саудитска Арабия. В Австралия Цунода показа отлична скорост и влезе в Q3. После той финишира седми в надпреварата на Албърт парк и спечели първи точки за тази година. Разбира се, пилотът на Виза РБ имаше и известна доза късмет заради отпаданията на няколко автомобила пред него

Цунода финишира десети в домашната си Гран при на Япония. Пилотът на Виза РБ успя да се справи с някои от своите съперници и да се възстанови от по-слабото потегляне при рестарта на надпреварата на Сузука. Така той спечели за първи път точки пред домашна публика и зарадва всички свои сънародници по трибуните. Цунода стана първият японец след Камуи Кобаяши, който печели точки в домашната си надпревара. През 2012 г. Кобаяши стори това с тима на Заубер и записа единственият си F1 подиум именно на Сузука.

Главният изпълнителен директор на Виза РБ Петер Байер коментира представянето на Цунода. Според него, японецът е показал голямо израстване в сравнение с миналата година.

„Той каза, че е излязъл със самурайски дух. Мисля, че това беше невероятно постижение за него пред родната публика, както и за Хонда“, сподели Байер.

„Някой ми каза, че това е първият път [за местен пилот] от 2012-та, когато [Камуи] Кобаяши спечели [точки] в ГП на Япония. Честно казано това е страхотно постижение от Юки“, продължи CEO-то на Виза РБ.  „Беше безупречно каране от негова страна. Той управляваше гумите, когато трябваше, натискаше, когато трябваше. Имаше страхотна подкрепа от отбора при този питстоп. Като цяло съм много, много доволен от него.“

Байер изтъкна способността на Цунода да се развива като признак за цялостното му психическо израстване през този сезон.

„Това е нещо, което видяхме сега на последните няколко състезания, и той постигна такъв голям напредък в психическо отношение“, каза шефът на RB.

„Цунода вече е на друго психическо ниво. През зимата той постигна невероятен напредък във физическо отношение и не само.  Той приема това и всъщност черпи енергия от него, вместо да се разсейва. Мисля, че това със сигурност беше огромно израстване от негова страна“, каза още Байер.

Представянето на Цунода напоследък предполага, че отборът на Виза РБ може да се превърне в редовен претендент за място в челната десетка. Разбира се, това ще зависи от развитието на автомобила с напредване на сезона. Байер предупреди, че е прекалено рано да се правят такива заключения

„Трябва да бъда внимателен какво казвам. Това, което ни помогна беше факта, че Ланс не е получил толкова много от новите части, колкото първоначално смятахме.“

„Ние бяхме малко по-добри тук, отколкото си мислехме. Всъщност си мислехме, че това не е писта за нас. Освен това новият ни ъпгрейд вероятно е насочен повече към предстоящите състезания“, обясни Байер.

„Трябва да кажа, че отборът бе толкова фокусиран върху това да намери тази стотна тук и десета именно тук. Това е огромно усилие, в което всички се борят толкова усилени.“

„Това е хомогенен натиск и вероятно той ни позволи да се вмъкнем някак си в топ 10. Това е нещо, което почувствахме и с което до известна степен се гордеем. За първи път влязохме в топ 10 въз основа на състезателното майсторство, а не защото нещо се е случило или някой е отпаднал“, завърши Петер Байер.