Начало MotoGP News Баная: Искам да се съсредоточа върху работата, която вършим във всички състезания...

Баная: Искам да се съсредоточа върху работата, която вършим във всички състезания до края на сезона

184
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная не се определя като абсолютен фаворит за титлата в MotoGP. Пилотът на Дукати спечели последните четири състезания от сезон 2022 на пистите Асен, Силвърстоун, Ред Бул Ринг и Мизано. Италианецът изостава с 30 точки от лидера Фабио Куартатаро с Ямаха заради затрудненията, които изпитваше в първата фаза от кампанията.

Баная призна, че избягването на постоянната мисъл за титлата му е помогнало да допуска по-малко грешки и да запише тази невероятна серия от четири поредни победи. Това е едно уникално постижение, което досега не е постигано от нито един състезател на Дукати.

Италианецът завърши на втора позиция в квалификацията на Мизано, но потегли с три места по-назад заради наказание. Още на старта Баная се озова на трета позиция. След падането на неговия съотборник Джак Милър той изпревари Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и не допусна да бъде изпреварен от преследващия го Маверик Винялес с Априлия.

В заключителната фаза на Гран при на Сан Марино Баная водеше битка с Бастианини и завърши на само 23 хилядни от бъдещия си съотборник. 25-годишният състезател сподели, че не се определя за фаворит за короната и е напълно фокусиран върху всяко едно състезание.

„30 точки все още са голяма разлика. Затова нямам намерение да се фокусирам върху това. Искам да се съсредоточа върху работата, която вършим във всички състезания до края на сезона. Трябва да бъда умен и да разбирам какво мога да спечеля и какво да загубя във всяка ситуация. Ако видя възможност да спечеля, винаги ще се опитам да го направя.“

„Смятам, че се справяме много добре с работата по време на уикенда, защото винаги сме толкова силни и постоянни. Това е огромна разлика в сравнение от началото на сезона.“

Баная каза кога ще смята, че е реален съперник на Куартараро за титлата.

„Когато изоставам с 10 или може би 5 точки тогава бих се определил като претендент за първенството“, каза Баная.

„В този момент вече направих твърде много грешки, мислейки именно за шампионата. Затова сега целта ми е да бъда винаги конкурентен бърз и на възможно по-предна позиция, Искам да опитвам да побеждавам и винаги пред преките си съперници.“

„Този начин на работа е ключов за втората половина на сезона. Затова не искам да мисля за шампионата, а да остана по-фокусиран върху целта си и да остана по-фокусиран върху работата през целия уикенд“, завърши пилотът на Дукати.