Начало Избрани Бин Сулайем спира контрола си върху F1

Бин Сулайем спира контрола си върху F1

3040
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка A.S.O./F.Gooden/DPPI

Мохамед бин Сулайем спира контрола си върху F1. Президентът на ФИА реши да се оттегли от ежедневното управление на световния шампионат няколко седмици преди началото на сезон 2023.

Бин Сулайем беше избран за президент на ФИА в края на 2021 г. Малко след това той бързо очерта план за преструктуриране на дейността на ФИА в F1. Това включваше преразглеждане на рейс контрола, което бе предизвикано от противоречивия край на сезон 2021 в Абу Даби. Бившият рали пилот направи и няколко промени във висшето ръководство на ФИА като например назначаването на първия главен изпълнителен директор.

В понеделник Бин Сулайем e изпратил писмо към отборите. В него ги е информирал, че ще се оттегли от пряко участие в F1 и ще остави ежедневното управление на операциите на директора на Комисията едноместните автомобили на Никола Томбазис.

Този ход е следствие от неотдавнашните критики към управлението на Бин Сулайем. Миналия месец ръководството на F1 изрази категорично несъгласие с коментарите на 61-годишния специалист в социалните медии относно паричната стойност на шампионата. Скоро след това ФИА бе принудена да се извинява заради сексистки коментари, направени от Бин Сулайем преди повече от 20 години. Казаното от него бе цитирано от британския вестник Times.

Миналия месец ФИА представи планове за преструктуриране на висшата си структура в F1. В резултат на това Томбазис пое по-широка роля, докато Стив Нилсен бе назначен за спортен директор на шампионата.

Бин Сулайем все пак ще продължи да участва във вземането на решения на високо ниво. Бившия рали пилот ще се фокусира основно върху стратегически въпроси, а Томбазис ще бъде основното лице, с което ще комуникират отборите от F1 занапред.

„Манифестът на президента ясно очерта този план oщe преди той да бъде избран“, заяви говорител на ФИА пред сайта Motorsport.com.

„Той обеща назначаването на главен изпълнителен директор на ФИА, който да осигури интегрирана и съгласувана дейност. Също така се планира въвеждането на преработена рамка за управление под ръководството на екип. Той ще бъде фокусиран върху прозрачността, демокрацията и растежа.“

„Тези цели, както и обявяването на новата структура на отдела за едноместни автомобили, бяха планирани още от началото на това председателство. Президентът на ФИА има широки правомощия, които обхващат широкия спектър на световния автомобилен спорт и мобилността. Сега, когато структурната реорганизация в F1 е завършена, това е естествена следваща стъпка в развитието.“