Начало Избрани Ботас си постави висока цел след силния старт на сезон 2022 в...

Ботас си постави висока цел след силния старт на сезон 2022 в F1

1473
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас си постави висока цел след силния старт на сезон 2022 в F1 с отбора на Алфа Ромео. Финландецът прекара пет сезона в Мерцедес, преди да премине в екипа от Хинвил.

Още в първата си квалификация, той успя да завърши пред своя заместник в германския тим Джордж Ръсел. В състезанието направи много слабо потегляне, което го извади от топ 10. Въпреки това той си проправи път напред и финишира шести.  След това в Саудитска Арабия отново влезе в Q3 и завърши пред бившия си съотборник Люис Хамилтън. За съжаление, проблем с охлаждането го принуди да се прибере в бокса и да не завърши състезанието.

Въпреки това Ботас похвали новия болид С42 и заяви, че до този момент се е чувствал много добре в него. Също така добави, че е имал предимство по време на сблъсъка със състезателите на Алпин Фернандо Алонсо и Естебан Окон.

„Движехме се много добре, преди да дойде проблема с охлаждането. Борих се с Фернандо Алонсо“, сподели Ботас пред медиите.

„Колата се чувстваше добре, темпото също бе на ниво. Ако не друго, бих казал, че имахме леко предимство пред колата на Алпин. Усещах това нещо, което никак не бе лошо.“

Ботас се надява да бъде зад Ред Бул и Ферари

След като и в двете надпревари до момента тази Ботас неизменно влизаше в Q3 в квалификациите и понякога побеждаваше бившия си отбор Мерцедес, той смята, че може да се стреми към редовно заемане на пета позиция. Това е мястото зад болидите на Ферари и Ред Бул.

„Смятам, че петото място в квалификацията е реално постижима цел“, обясни финландецът.

Изглежда, че се намирахме на едно и също място както в Саудитска Арабия, така и в Бахрейн. Въпреки това очаквах да ни бъде доста по-трудно.“

„Определено ние сме отборът с най-голяма мотивация след Ред Бул и Ферари. Затова си поставих по-висока цел. Искам да се боря за петата позиция във всяко едно състезание. Това ще е още една добра стъпка за нас“, заключи Валтери Ботас.

След първите две състезания от сезон 2022 в F1, отборът на Алфа Ромео заема петото място в шампионата при конструкторите с актив от 9 точки. Съотборникът на Ботас Гуаню Жу завърши на десето място в Бахрейн, докато на уличната писта в Джеда остана единадесети, след като получи наказание, което го върна назад в колоната. Шефът на тима Фредерик Васьор бе крайно несъгласен с решението на стюардите, което на практика попречи на китайският състезател да влезе в зоната на точките.