Начало Избрани Ботас все се надява, че ще бъде част от Заубер и след...

Ботас все се надява, че ще бъде част от Заубер и след 2024 г.

1026
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас отново коментира въпроса за бъдещето си в F1. Опитният финландец все още се надява, че ще остане в Заубер след края на сезона и отново изрази желание да бъде част от проекта на Ауди.

Договорът на Ботас със Заубер изтича в края на 2024 г. Финландецът неведнъж е казвал, че иска да остане в швейцарския отбор и след идването на Ауди. Германският производител изглежда е на друго мнение и не проявява особен интерес към Ботас

В края на април Заубер потвърди привличането на Нико Хюлкенберг. Германецът стана първият потвърден пилот на Ауди F1 Тийм от 2026 г. нататък. В момента марката продължава да търси съотборник на Хюлкенберг и се надява да го обяви възможно най-скоро.

Цел №1 за Ауди е Карлос Сайнц. Трикратният победител в F1 ще напусне Ферари в края на тази година. Но до момента Сайнц не обявява какво ще е бъдещето му в F1. Все повече изглежда, че испанецът ще отиде в Уилямс.

Втората опция за Ауди е Естебан Окон. Французинът също няма договор за следващия сезон. В началото на месеца стана ясно, че той си тръгва от Алпин. Интерес към Окон проявява и Хаас.

Заубер може също така да запази Гуаню Жу. Шансът обаче това да се случи е много малък. Жу на свой ред е свързван с Хаас и Алпин, както и самия Ботас.

„Имам чувството, че в момента те искат доста промени в отбора. каза Ботас. „Това е моят начин, по който чета ситуацията. Те са готови да чакат повече време, но аз не мога да чакам вечно. Не мисля, че имам толкова много време и искам да ускоря нещата.“

Ботас призна, че иска да остане в Заубер и да допринесе за бъдещия успех на Ауди в F1.

„Този отбор определено все още е опция“, продължи Ботас. Той посочи, че от самото начало дългосрочният му план е бил да остане в отбора и да бъде част от проекта на Ауди.

„Разбира се, аз лично иска да остана в отбора. Това, което ми беше съобщено през последните около 12 също не убеждава, че винаги съм искал да бъда част от проекта [Ауди]. Но напоследък нещата бяха малко по-тихи. Ето защо трябва да се опитам да разчета ситуацията и един вид да направя нещо“, добави пилотът на Заубер.

Случаят на Ботас не е подпомогнат от слабата форма на Заубер. До момента отборът от Хинвил заема последното място при конструкторите и няма нито една спечелена точка. Следователно Ботас заема едно от последните места в класирането. Най-добрият резултат на финландеца е 13-то място в Монако и Канада

Въпреки слабите резултати Ботас е убеден, че ще продължи да кара в F1 поне още един сезон. „Очевидно много места още не са потвърдени. Никога не е 100 % сигурно, докато не подпишеш договор. Това е нещо, с което свикваш.“

„Чувството е далеч по-комфортно, ако знаеш какво се случва. В същото време е и вълнуващо заради определен елемент на неизвестност. Може да има нещо ново и вълнуващо, което ще изскочи на пътя. Tака виждам ситуацията в момента i не се притеснявам. Със сигурност предстоят една или две интересни седмици. Просто трябва да живея със ситуацията.“, завърши Валтери Ботас.