Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Брандъл: Уилямс харчи £100 млн. годишно, Ферари – £300 млн., а не...

Брандъл: Уилямс харчи £100 млн. годишно, Ферари – £300 млн., а не се справя три пъти по-добре

2425
0
Себастиан Фетел, Джордж Ръсел
Себастиан Фетел и Джордж Ръсел; снимка: Спас Генев

Ферари не се справя три пъти по-добре от Уилямс, въпреки че харчи три пъти повече годишно във Формула 1, заяви Мартин Брандъл. Бившият пилот и настоящ телевизионен коментатор обясни, че ограничението на разходите в спорта е необходимо, за да не се срине цялата дисциплина.

„От известно време вървяхме в грешна посока. Правилата позволяваха отбори от по 1500 души, произвеждащи две идентични коли годишно. Това не е устойчив бизнес модел”, заяви Брандъл в интервю за Аутокар.

„Има и други приоритети. Когато за първи път работихме заедно, Мъри Уокър ми каза: „Само помни, Мартин, че ние сме тук, за да информираме и забавляваме.” Ако развлечението липсва и бизнесът не е добър, ще изгубим подкрепата от производители и спонсори, която ни е необходима. Може би тази пауза ще окуражи изправянето срещу наистина големите въпроси вместо дъвченето на детайли. Каква е целта на F1? Как ще се справим с предизвикателствата на елекрически-бензинови-дизелови задвижвания? Как да запазим връзка с реалността?”

„Хората в екипите са алчни за успехи. Повечето от тях не могат да видят нищо отвъд собственото си нечестно предимство. Но в момента ако едно състезание е на суха писта, то топ 3 колите ще затворят останалите с обиколка. Ако това бъде разчупено, то може би феновете ще са победителите през 2020 г.”

„Истина е, че водещите отбори – Ферари и Мерцедес – харчат по 300 милиона паунда за сезон, в който за същите състезания разходите на Уилямс и Рейсинг Пойнт са 100 милиона лири. А не можеш честно да кажеш, че Ферари се справя три пъти по-добре от Уилямс”, допълни Брандъл

Англичанинът отбеляза също така, че разбира позицията на Скудерията, тъй като в Маранело разходите са по-високи и поради други причини. Ферари произвежда задвижващи системи и други компоненти и за други отбори. Според него също така тимът ще трябва да се раздели с 400-500 души заради лимита на бюджетите.

„Затова ги разбирам. Но това е може би по-леко поносимо, отколкото да има три отбора по-малко на грида. Ако не се намери начин за ограничаване на тези огромни структури, цялото нещо ще се срути”, допълни той.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.