Начало Списание Бурно начало

Бурно начало

35
0

Сякаш за една нощ почти всички нови автомобили във Формула 1 бяха представени пред пресата в средата на януари и изскочиха на пистите за първи тестове.
Като пролетни цветя новите Ферари, Макларън, Тойота, Рено, Уилямс, BMW заблестяха под капчиците роса и дъжд в още студените сутрини на трасетата в Португалия, Италия, Испания.
Новият сезон на практика започна бурно и с голяма интензивност, защото всеки ден изпитания през тази зима ще има далеч по-голяма стойност отколкото преди 12 или 24 месеца. Тестовете през сезона ще са забранени и всеки час на пистата сега може да даде решителен аванс за месеци напред. Каква по-силна тръпка бихме могли да си пожелаем през тези иначе мъртви за състезанията месеци. При това положение бяхме длъжни естествено и да изчакаме поне първите дни на тренировките, но след като внимателно следихме представянията на самите автомобили с нашите представители на всяка от топпремиерите.
В този бурен старт е още малко трудно да сме сигурни кой колко ще е силен през новия сезон, но изглежда, че може би Макларън и BMW ще започнат с известна преднина.
Ферари бяха малко притеснени от работата на своята система KERS, но първите дни на изпитания разсеяха всякакви съмнения и от Маранело заявиха, че вероятно ще започнат с този агрегат още от самия старт в Австралия.
Поглед към промените в карането на пилотите ни даде пък в друга плоскост ексклузивно за този брой опитният Кристиян Клийн. Хвърляме поглед и към последното развитие на ситуацията с управлението на спорта, който неминуемо изпитва натиск в условията на криза. Като всеки зимен брой обаче сме отдели малко повече пространство за легендарни хора и събития от историята на спорта, както и на новите модели автомобили и световните ралита, които пък започнаха годината по един нов и определено интересен начин, без рали Монте Карло да е част от световния рали шампионат, а Дакар се проведе в Аржентина.
Тази динамика също има своя чар и някак неусетно и в тази сфера сме свидетели на едно ново бурно начало.

Иван Тенчев

преглед на списанието

коментари