Начало Рали Четири заводски тима във WRC ще са достатъчни

Четири заводски тима във WRC ще са достатъчни

39
0

Наличието на 4 заводски тима във WRC през 2011 г. е целта на ISC – настоящият притежател на медия и търговските права в световния рали шампионат.

През последните 10 години e имало периоди, когато производителите във WRC са били дори седем на брой. Председателят на ISC Нийл Дънкансън обаче счита, че това число е прекалено голямо. Според него най-добрият възможен път за развитие на Световния рали шампионат е към Ситроен и Форд да се присъединят още два автомобилни гиганта със свои отбори, а бройката на частните тимове да се увеличава още.

„Няма спор, че искам още двама производители да дойдат и да се присъединят към настоящите двама. Не желая обаче техният брой да надхвърля четирима”, коментира Дънкансън.

Той допълни още, че през 2000 г. в шампионата е имало 7 заводски тима, но според него това не е било ефективно, защото: „Извън бройката на тези четири заводски екипа останалите три нямаха шанс да спечелят рали или дори да се появят на подиума. Не мисля, че това бе полезно за тях.”

Говори се, че желание към WRC да се присъединят в бъдеще имат Протон, Шкода, Абарт и Фолксваген, но все още нищо не е ясно.