Начало Дакар Депре печели втория етап, повежда в Дакар

Депре печели втория етап, повежда в Дакар

121
0

Сирил Депре с Пежо спечели 2-ия етап при автомобилите от тазгодишния рали Дакар от Писко и обратно до същата стартова позиция с дължина 267 км. Французинът изпревари своите съотборници и сънародници Стефан Петерхазел и Себастиен Льоб с 48 сек и 3 мин.

Така той поведе в генералното класиране с едва 27 сек пред Петерхазел, а 3-и е Жиниел де Вилиерс с Тойота на близо 6 мин, който завърши днешния етап на 4-а позиция. Карлос Сайнц-старши с 4-ото Пежо 3008 DKR спука на два пъти гума и остана 6-и в етапа, на 13 мин от победителя.

Победителят в първата отсечка Насър Ал-Атия с Тойота трябваше днес да минава първи по отсечката и изостана с близо 15 мин от Депре. Той бе забавен и от недоброто здравословно състояние на навигатора си Матю Баумел.

Отсечката обаче се превърна в истински кошмар за пилотите на X-Raid Mini. Две от 3-те нови бъгита получиха сериозни поражения. Новакът Брайс Мензис се обърна по таван едва след 2 км и не можа да продължи. По всяка вероятност той ще отпадне от състезанието, като неговият навигатор Петер Мортенсен е със счупен глезен.

Язеед Ал-Рахджи пък се удари със свой колега – Борис Гарафулич, в резултат на което и двамата не завършиха етапа. Най-напред от всички пилоти с Мини се нареди Орландо Теранова – 5-и, който е зад волана на стандартния автомобил със задвижване 4х4.

При мотоциклетистите Хоан Бареда Борт с Хонда бе най-бърз в етапа и остави зад себе си на 2:30 мин Адриан ван Беверен с Ямаха. Трети се нареди Матиас Валкнер. Победителят от първия етап Сам Съндърланд с КТМ остана 7-и и загуби лидерството в генералното класиране. Той е 4-и, а пред него са Бареда, Ван Беверен и Валкнер.

При камионите миналогодишният победител Едуард Николаев с Камаз спечели етапа, но неговите съотборници имаха сериозни проблеми. Едуард Сотников, който използва новия мотор на тима загуби около 40 мин, а Айрат Мардеев и Антон Шибалов цели 2 часа.

Фредерико Вилагра с Ивеко завърши етапа 2-и на 3:25 мин, следван от Алеш Лопраис с Татра на 6 мин. В общото класиране начело е Николаев, пред Лопраис и Вилагра.

При ATV-ата нова етапна победа взе Игнасио Касале с Ямаха, който изпревари с 43 сек Сергей Карякин и с 4 мин Гастон Гонзалес и двамата с Ямаха. В общото подреждане ЧИлиецът има 2 мин аванс пред Карякин. При машините SXS Победи Рейналдо Варела с Кан-Ам пред Урибе Рамос със същата машина.