Начало Дакар Дакар 2021: Ал Атия взе осмия етап, съкрати аванса на Петерхансел до...

Дакар 2021: Ал Атия взе осмия етап, съкрати аванса на Петерхансел до под 5 мин

202
0
Насър ал Атия
Насър ал Атия; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Насър ал Атия спечели осмата отсечка от рали Дакар и съкрати аванса на Стефан Петерхансел до под пет минути – 4:50 мин. Това бе втора част от маратонския етап. След вчерашната част всички състезателни превозни средства бяха в условия на затворен парк.

В началото на състезателната дистанция Ал Атия изоставаше с почти 8 минути от Петерхансел в генералното подреждане

Вчера французинът счупи джанта след удар в камък, имаше грижи и с окачването. В понеделник обаче се бореше за победата в отсечката и успя да завърши трети. Втори стана Карлос Сайнц.

„Опазихме колата цяла, което е добре, защото на места натискахме наистина сериозно. Днес взехме три минути от Стефан и ще продължим ден след ден да се борим“, коментира Ал Атия.

Петерхансел каза, че е допуснал грешки в последните 50 км. Пропуснал бележка на навигатора и трябвало да се връща, губейки 1-2 минути.

Дакар 2021 приключи за Себастиен Льоб и Даниел Елена

Деветкратните WRC шампиони претърпяха редица проблеми през първата седмица и след вчерашните повреди просто не успяха да продължат.

При моторите Тоби Прайс имаш сериозни грижи, като се опита да закрепи с кабели задната си гума.

„Пробвах да оправя проблема някак. Постепенно всичко изпопада, остана само един кабел. Стараех се да поддържам инерция, да не ускорявам рязко и да карам внимателно“, каза австралиецът.

Усилията му дадоха резултат, тъй като е втори в общото класиране – на 1:06 мин зад Игнасио Корнехо. Трети е Сам Съндърланд (на почти 6 минути).

При камионите Антон Шибалов завърши пръв в тройна руска победа в отсечката. Начело в генералното класиране е Дмитри Сотников, следван на 43:28 мин от Шибалов и на над час и 13 минути от Айрат Мардеев (и тримата с Камаз).