Начало Рали ДЕН 1 – Ожие начело след първите 4 етапа от рали Португалия

ДЕН 1 – Ожие начело след първите 4 етапа от рали Португалия

35
0

Себастиен Ожие от Ситроен Джуниър Тийм води във временното генерално класиране на рали Португалия след изминаването на четири етапа от надпреварата. На втора позиция с изоставане от 1,8 сек е Дани Сордо, трети на 19,9 сек. е Мико Хирвонен.

На практика рали Португалия, шести кръг от тазгодишния календар на WRC, стартира в четвъртък вечер със суперспециален етап на стадиона в Алгарве (Португалия). На асфалтовото трасе с дължина 2 км най-бърз бе пилотът на заводския тим на Форд Мико Хирвонен, а на 0,1 сек след него се нареди Федерико Вилягра от Мюнчи Форд.

Тази сутрин състезателният ден стартира в 8 ч и 10 мин., когато екипажите напуснаха сервизния парк и се отправиха към първите три етапа, които трябваше да изминат до обедния сервиз. В първата отсечка Санта Клара 1 най-бърз бе Дани Сордо (Ситроен). Постигнатият от испанеца резултат му даде шанс от 4-о да се изкачи до първо място в генералното подреждане. Втори и трети в етапа също бяха пилоти на Ситроен – Себастиен Ожие и Себастиен Льоб. За сметка на това пренощувалият като лидер Мико Хирвонен (Форд) се смъкна до 3-а позиция, след като финишира с 4-и резултат в отсечката.

В този начален етап проблем с волана на автомобила си имаше Хенинг Солберг (Мюнчи Форд), а Кен Блок (Монстър) загуби около минута заради трудности при разчитането на записките.

Оурике 1 бе следващата скоростна отсечка като и тук Ожие бе най-бърз. Това позволи на французина да скъси разликата със Сордо само на 1,3 сек. Втори и трети в етапа бяха съответно Дани Сордо и Петер Солберг.

След последната преди обедния сервиз отсечка Силвес 1 Себастиен Ожие се изкачи на лидерската позиция в общата таблица, давайки най-добро време и в нея. В резултат Сордо премина на второ място в генералното на 1,8 сек от водача, следван от Хирвонен на 19,9 от лидера. Финландецът успя да се придвижи до третата позиция, след като Петер Солберг, който преди това я заемаше, пропусна кръстопът в етапа и изгуби 10 сек.

Кен Блок пък направо отпадна от петъчната надпревара, тъй като малко след средата на отсечката автомобилът му се преобърна. За щастие той и навигаторът му са невредими.

До края на деня екипажите ще изминат още веднъж същите три отсечки.