Начало Рали ДЕН 1 – Водач в рали Португалия продължава да е Ожие

ДЕН 1 – Водач в рали Португалия продължава да е Ожие

30
0

Себастиен Ожие продължава да оглавява класирането и след края на първия ден на рали Португалия. Пилотът на Ситроен Джуниър Тийм бе начело до обедния сервиз като впоследствие затвърди преднината си още повече. От общо 7 изминати до момента специални етапа Ожие бе най-бърз в последните 5. След него на 26,6 сек. е Дани Сордо от заводския тим на Ситроен. Третата позиция във временното общо подреждане се заема от съотборника на испанеца Себастиен Льоб, който изостава от водача с 44,8 сек.

До обедния сервиз Ожие беше с минимална преднина пред Сордо – 1,8 сек. При следобедното минаване на сутрешните три отсечки обаче французинът увеличи значително предимството си. В началния етап Санта Клара 2 той спечели нови 5,3 сек. пред Сордо и 6,1 пред Хирвонен. Тримата заемаха тази поредност и в генералното класиране. Сега естествено времената на почти всички пилоти бяха значително по-добри в сравнение със сутрешните им постижения, тъй като условията на макадамовото трасе след всички преминавания се бяха подобрили значително.

След втория следобеден етап Ожие отново бе пръв и отново увеличи разликата си. Сордо даде второ време и запази позицията си в генералното. Хирвонен обаче в етапа се класира седми, което го смъкна до четвърта позиция в генералното. Финландецът бе изпреварен от Петер Солберг с 5,2 сек.

Последният за деня етап не донесе разочарование за Ожие, напротив французинът утрои разликата си пред Сордо и в резултат тя вече е 26,6 сек. Сред причините за изоставането на Сордо е технически проблем в автомобила му с подаването на газта или поне такова бе предположението. Петер Солберг също имаше проблеми – на часовата контрола норвежецът пристигна със задна дясна гума, която буквално бе на парчета, а това го смъкна от трета на пета позиция в генералното класиране. За сметка на това Себастиен Льоб записа второ време в етапа, което пък му позволи да се изкачи от пета на третата позиция в общото подреждане с изоставане от лидера с 44,8 сек.

Четвърти в таблицата е Мико Хирвонен. Тактиката на финландеца включваше изключително внимателно каране в предпоследния за деня етап, за да съхрани гумите си за последната отсечка. Разликата му с третия Льоб е само 2,1 сек.

Шести е Яри-Мати Латвала, следван от Хенинг Солберг, който приключи финалния етап със сериозна повреда в кормилото. Осми е Матьо Уилсън, който излезе извън пътя и загуби време.

Десетката се допълва от Мадс Остберг и Кими Райконен. В следобедните етапи Кими видимо подобри представянето си, след като в сервиза направиха по-твърди настройки за окачването му.

През утрешния ден рали Португалия продължава с нови шест етапа.