Начало Рали ДЕН 2 – Ожие задържа първото място в рали Португалия и след...

ДЕН 2 – Ожие задържа първото място в рали Португалия и след края на ден 2

32
0

Себастиен Ожие не изпусна първото място и през втория ден на рали Португалия. Въпреки че авансът на французина пред прекия му конкурент Льоб намаля значително (от 44,8 при започването на деня до 21,1 сек. в края му), Ожие остава начело в генералното класиране.

Същите три етапа от сутринта се повториха и следобед. Сега Себастиен Ожие, който през целия ден стартира пръв, бе леко улеснен, тъй като трасето в голяма степен беше разчистено заради сутрешните преминавания. В резултат на Алмодовар 2 французинът се чувстваше далеч по-комфортно и успя да запише първо време и да увеличи разликата с конкурентите си в генералното класиране.

Най-близко до времето на Ожие бе Петер Солберг, изоставайки само с 2,5 сек. Дани Сордо се нареди трети, което пък му позволи да измести от втората позиция в генералното класиране съотборника си Себастиен Льоб.

Това бе най-дългият етап в рали Португалия (26,2 км) и тук пилотите трябваше да бъдат изключително внимателни, за да съхранят гумите си в максимална степен. Това обаче не се отдаде на всички.

Във втория след обедния сервиз етап най-бърз бе Льоб. Той победи Ожие с 5,8 сек., а прекия си конкурент за второто място в общото подреждане Сордо с 29,6 сек. Това естествено му позволи отново да задмине съотборника си в генералната таблица.

За забавянето на Сордо имаше причина и тя бе свързана със споменатото съхраняване на гумите. След края на предишния етап гумите на испанеца бяха в доста лошо състояние. Ако искаше да ги запази и да премине безпроблемно последната отсечка за деня, Сордо трябваше да бъде изключително внимателен в карането си. Този подход обаче му коства изпадане до 4-о място в генералното класиране след Ожие, Льоб и П. Солберг.

В последната за втория ден отсечка Льоб отново се представи най-силно. Резултатът на лидера Ожие обаче бе само с 2 сек. по-слаб и това предопредели пилотът на Ситроен Джуниър Тийм да остане начело в генералното подреждане.

Топ 5 в общата таблица се допълва от Петер Солберг (+52,2 сек. от водача Ожие), Дани Сордо (+1:05.7) и Мико Хирвонен (+1:13.9).

Утрешният ден е последният от рали Португалия. По време на него екипажите ще трябва да преминат общо 5 етапа като последният е суперспециален. Той, както и открилият надпреварата, ще се състои на стадиона в Алгарве.