Начало Рали ДЕН 3 – финал рали Португалия – Ожие докосна победата във WRC

ДЕН 3 – финал рали Португалия – Ожие докосна победата във WRC

36
0

Себастиен Ожие от екипа на Ситроен Джуниър Тийм спечели рали Португалия, шести кръг от световния рали шампионат. Това бе първата победа на французина в кариерата му откакто участва във WRC.

Надпреварата в Португалия е пълен триумф за Ситроен, след като пилот от Б-отбора им се класира първи, а на подиума до него се качиха заводските състезатели на марката – Себастиен Льоб и Дани Сордо.

Четвърти се нареди Мико Хировнен от Форд, който извоюва позицията в последния етап заради несполуката на Петер Солберг. Норвежецът до последно заемаше въпросното четвърто място в генералното подреждане, но подобно на рали Нова Зеландия, където във финалния етап отпадна, в Португалия също го сполетя нещастие. На суперспециалния етап на стадиона в Алгарве Солберг се удари в предпазните бариери, загуби доста време и в крайна сметка остана пети в португалската надпревара.

Представянето на Себастиен Ожие бе доста стабилно и през трите дни на състезанието край Фаро. 26-годишният французин записваше конкурентни времена още от самото начало, а след изминаването на четвъртия етап Силвес 1 той пое водачеството, което не изпусна до самия край на ралито.

Основният му конкурент Себастиен Лоьб, който в началния суперспециален етап даде осмо време, постепенно до края на петъчния ден се изкачи до трета позиция.

В събота той атакува успешно съотборника си Дани Сордо и приключи деня на втора позиция в генералното, на 21,1 сек. от лидера Себастиен Ожие.

Така се стигна до третия финален ден на рали Португалия, чиято програмата включваше пет изпитания за скорост, последното от които суперспециален етап, отново на стадиона в Алгарве.

Сутринта започна с победа на Льоб в първите две скоростни отсечки. След регламентирания престои в сервизната зона последваха нови две етапни победи за Льоб. Постиженията му през неделния ден обаче не бяха достатъчни, за да стопят аванса на Ожие. Преди последния суперспециален етап той възлизаше на 7,7 сек. При това положение едва ли нещо, освен глупава грешка от страна на 26-годишния пилот на Ситроен Джуниър Тийм, можеше да му отнеме победата в рали Португалия.

В крайна сметка суперспециалният етап бе спечелен от Федерико Вилягра, следван от Матьо Уилсън и Кими Райконен.

Лидерите в надпреварата Ожие, Льоб и Сордо бяха прекомерно внимателни на асфалтовото трасе в Алгарве и дадоха съответно шесто, седмо и четвърто време. Промени в генералното класиране за тях обаче вследствие на този етап нямаше.

Но суперспециалният етап бе споменатото вече поредно разочарование за П. Солберг, който се удари в бариерите и с това топ 5 се промени – норвежецът размени своята четвърта позиция за петата на Хирвонен.

Рали Португалия се състоеше от общо 18 скоростни изпитания. При разпределението на етапните победи първенството се води от Себастиен Льоб с 8 най-добри времеви постижение, следван от Ожие с 6, по 1 имат Хирвонен, Сордо, П. Солберг и Вилягра.

Следващият кръг от световния шампионат е РАЛИ БЪЛГАРИЯ (9-11 юли 2010 г.).