Начало Рали Дни до началото на рали Нова Зеландия

Дни до началото на рали Нова Зеландия

29
0

Юбилейното 40-о издание на рали Нова Зеландия, което ще се проведе в края на настоящата седмица (6-9 май 2010 г.), фигурира като 5-и кръг в календара на WRC.

Надпреварата е част от световния рали шампионат от доста дълго време – за първи път тя влиза в календара през 1977 г. Оттогава, най-вече заради брилянтната си организация и прекрасни условия, популярността й постоянно расте. В резултат през 2001 г. състезанието получава наградата WRC рали на годината.

Рали Нова Зеландия отсъстваше от миналогодишната програма, а сега се появява с променено местоположение на провеждане и маршрут в чест на своя юбилей и като подарък за всички екипажи. Новият център на надпреварата е най-големият град в страната Окланд и по-точно комплексът Скай Сити.

По традиция етапите в рали Нова Зеландия могат да се характеризират като доста скоростни, приоритетно на макадам, с много неравности, което автоматично означава, че екипажите, които са първи в стартовия списък, ще са в неизгодно положение и ще разчистват пътя. Същевременно тази година маршрутът ще включва четири изцяло нови етапа. Освен това има смесени участъци – т.е. макадам и отчасти асфалт.

През първият ден (6 май 2010) има шейкдаун, а от 18 и 30 ч. вечерта е церемониалният старт на пристанището в Окланд. За следващия ден (7 май 2010 г. ) са предвидени общо 9 етапа като последният е суперспециален.

Третият ден (8 май 2010 г.) включва 4 етапа, които се преминават по два пъти. Последният от тях отново е суперспециален и ще се проведе на новата състезателна писта Хамптън Доунс.

За финалния ден програмата има само 4 скоростни отсечки.

Преди провеждането на рали Нова Зеландия 2010 в класирането при пилотите води Себастиен Льоб с 93 точки, след него са Петер Солберг с 53 и Мико Хирвонен с 52. При екипите начело е Ситроен с 126 точки, следван от Форд (111) и Ситроен Джуниър Тийм (75).