Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали лично ще говори с нежелаещи да участват в Drive to Survive...

Доменикали лично ще говори с нежелаещи да участват в Drive to Survive пилоти

1198
0
Макс Верстапен, оператор, камера
снимка: Майкъл Потс

Стефано Доменикали лично ще разговаря с пилоти, отказващи да участват в документалния сериал на Нетфликс Drive to Survive, заяви самият президент и CEO на Формула 1. Новият сезон предизвика критика от страна на Ландо Норис, Карлос Сайнц и Тото Волф плюс отново изразеното недоволство на Макс Верстапен.

„По принцип феновете искат да познават Формула 1, но според мен повечето осъзнават, че Нефликс прекалиха по отношение на Ландо и мен“, отбеляза Сайнц. „Въпреки тази грешка, ако може да се нарече така, смятам, че сериалът е добър за мен, за бранда на Формула 1. Ще продължа да участвам ако искат.“

Норис коментира наместването на реплики от различни състезания в една и съща сцена на екрана например. Целта е нагнетяването на напрежение, но се създава впечатление за противопоставяне, каквото реално не съществува. Доменикали обаче приветства ролята на стрийминг платформата за увеличаване популярността на F1.

„Трябва да е ясно, че драматизацията е част от методите за създаване на интерес. Все пак някои неща трябва да бъдат предефинирани“, заяви президентът на Формула 1 в интервю за Гадзета дело Спорт.

Макс Верстапен и Стефано Доменикали
Макс Верстапен и Стефано Доменикали, снимка Ред Бул Контент Пуул

„Ако даден пилот отказва да участва, защото не е представен както той иска, ще проведем конструктивен разговор. Да ни каже как иска да изглежда и ние ще намерим начин“, допълни Доменикали.

Той изрично спомена, че желанието за разширение на американския пазар води до адаптиране на спорта към изискванията там.

„Това, разбира се, не означава да ни дразнят“, каза бившият шеф на Ферари и Ламборгини.

Драмата неминуемо предизвиква интерес и доказателство за това е сезон 2021. За събитията от финалната Гран при на Абу Даби все още се говори и това бе посочено и от шефа на Мерцедес Тото Волф.

„Постоянните победи на Мерцедес и Люис Хамилтън не бяха особено популярни. Сега всички искат да знаят какво ще се случи в битката Хамилтън срещу Верстапен. По принцип за едно състезание се говори около три дни. Вълнението около миналогодишния финал обаче не е стихнало и до настоящия момент. Шоуто и забавлението са жизненоважни за нас. Един сериен победител със сигурност не прави Формула 1 по-привлекателна“, коментира Волф, който по-рано посочи, че Нетфликс преувеличава и дори наглася част от наратива в сериала си.

Доменикали пък разказа също така, че нарасналата популярност на спорта в комбинация с новите правила е довела да увеличаване на интереса от потенциални нови отбори. Не пожела да разкрие обаче кои са те. Досега единствено семейство Андрети обяви публично намеренията си да влезе в F1.

„Получихме много молби за влизане в F1. Да кажем, повече от една и по-малко от осем. Някои са по-гласовити в желанието си да дадат да се разбере, че искат да участват. Други си мълчат. Лично аз не смятам, че увеличаването броя на отборите и колите на пистата води до подобряване на шоуто, освен ако не говорим за някого наистина важен.“

„По отношение на календара сме в добра позиция. Китай е потенциално огромен пазар. Имаме молби за състезания и в други градове освен Шанхай. Зандвоорт е разпродаден за следващите три години, Спа също. Вярно е, че има непредвидими променливи като инфлацията и цените на транспортните услуги, които скочиха през последните седмици. Това ще има значение в по-близко бъдеще“, коментира още Доменикали.