Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали предупреди за евентуални промени в календара на Формула 1 за 2022

Доменикали предупреди за евентуални промени в календара на Формула 1 за 2022

2017
0
Макс Верстапен и Стефано Доменикали
Макс Верстапен и Стефано Доменикали, снимка Ред Бул Контент Пуул

Сезон 2022 се очаква да бъде най-големият досега. До момента има планирани 23 състезания, което е абсолютен рекорд в историята на Формула 1. Въпреки това главният изпълнителен директор на спорта Стефано Доменикали признава, че все още може да има корекции в календара за тази година. 

Сезон 2022 се очаква да бъде най-натовареният досега с рекордните 23 старта от март до ноември. Сред тях ще бъде новото състезание в Маями, което по план трябва да проведе в началото на май. Доменикали признава, че се надява Формула 1 да продължи да посещава различни места в бъдеще.

„Пазарът в Съединените щати е много важен за нас. Работим усилено, за да постигнем успех в Маями“, каза Доменикали пред немска медия.

„Другият регион, който не трябва да подценяваме, е Далечният Изток. Разполагаме с Гуаню Жу, който кара за Алфа Ромео. Интересът от Китай продължава да расте, така че тази част от света също е на фокуса ни. Планираме да има второ състезание в тази страна в близко бъдеще“.

„Завръщане в Африка би било страхотно, няма значение в северната или южната част на континента“.

Въпреки това Стефано подчерта, че всички планове за по-нататъчното развитие на календара зависят от ситуацията с пандемията от коронавирус. Това важи и за предстоящата кампания. Италианецът заяви, че вирусът все още може да предизвика промени в някои състезания.

„Колко бързо ще стане това зависи и от ситуацията около COVID-19“, обясни Доменикали.

„Не трябва да подценяваме тази пандемия. Може да се наложи да направим корекции по календара за 2022“.

Преди две години Формула 1 проведе отложен и съкратен сезон 2020 поради пандемията. Спортът успя да проведе 22 надпревари през 2021, въпреки че все още имаше някои промени поради отмяната на някои Гран при.

Изминалата година бе и първата на Стефано в новата му роля на главен изпълнителен директор на Формула 1. Италианецът е доволен от това, което се е случило както по отношение на адаптирането към предизвикателствата, породени от коронавируса, така и по отношение на състезанията по пистите. 

„Много съм доволен. Формула 1 се изправи пред някои предизвикателства заради коронавируса. Сега е лесно да погледнем назад към едно невероятно първенство“.

„Завършването на 22 състезания при тези условия беше огромна задача за всички участващи. Ние бяхме възнаградени- интересът беше огромен благодарение на вълнуващата битка между Макс Верстапен и Люис Хамилтън“.

„В момента преживяваме истински бум в Съединените щати. Това е много важно за нас. Надявам се това да е основата за сезон 2022, който трябва да бъде още по-добър“, завърши Стефано Доменикали.