Начало MotoGP News Доминация на Мартин в първия ден от състезателния уикенд в Тайланд

Доминация на Мартин в първия ден от състезателния уикенд в Тайланд

115
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин беше най-бърз след първия ден от състезателния уикенд в Тайланд. Пилотът на Прамак Дукати финишира на първа позиция и в двете тренировки на пистата „Чанг Интернешънъл“. Втори и трети завършиха Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро от тима на Априлия.

Тайланд е домакин на кръг №17 от сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Надпреварите се провеждат на пистата „Чанг Интернешънъл“ с дължина с дължина 4.554 км и разположена до град Бурирам. Този уикенд MotoGP посещава за четвърти път трасето в Тайланд

Времето преди първата тренировка в Тайланд бе сухо, горещо и с частична облачност. Температурата на въздуха бе 33 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 43. Този уикенд отсъства Алекс Ринс. Състезателят на LCR Хонда претърпя нова операция на левия крак и в момента се възстановява.

Мартин даде най-добро време в първата свободна тренировка за Гран при на Тайланд в MotoGP. Испанецът бе следван от Винялес, братята Еспаргаро и Морбидели. Баная даде десето време в сесията, а Безеки- 16-то.

Условията преди началото на втората петъчна тренировка в Тайланд бяха сходни с тези от FP1. Температурата на въздуха бе 35 градуса, докато тази на асфалта- 40. Горещият асфалт накара пилотите да залагат на средно твърди и твърди гуми на Мишлен.

Алекс Маркес и Ди Джанантонио поведоха след първите минути от PR в Тайланд, докато Баная имаше лек проблем с предната спирачка. Сесията е от голямо значение, тъй като позициите в края определят кой се класира директно в Q2.

Винялес поведе след преполовяването на тренировъчната сесия. Междувременно Марк Маркес бе ударен от компонент, излетял от мотора на Хорхе Мартин. Шесткратният световен шампион усети известна болка, но успя да продължи участието си. Това е един от последните стартове на Маркес с отбора на Репсол Хонда.

В последните минути на втората тренировка в Тайланд започна сериозно подобряване на времената. Мартин излез начело. Пилотът на Прамак Дукати катастрофира няколко завоя по-късно. Въпреки това постижението му така и не бе подобрени от някой негов съперник.

Зад Мартин се класираха Винялес и Алейш Еспаргаро. Четвърти завърши победителят от Филип Айлънд Йохан Зарко (Прамак Дукати), следван от пилотите на VR46 Дукати Лука Марини и Марко Безеки. Място в челната десетка намериха още Франческо Баная, Фабио Куартараро, Брад Байндър (КТМ) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas).