Начало Рали Драма с гумите на българските екипажи в Боровец

Драма с гумите на българските екипажи в Боровец

38
0

Гумите и по-точно тяхната марка се оказаха големият проблем на българските екипажи само ден преди същинското начало на рали България.

Буквално в последния момент преди българите да потеглят за шейкдауна, хората от WRC шампионата обявиха, че не могат да използват никакви други гуми освен тези на официалния доставчик в шампионата, а именно Пирели. По тази причина се наложи, за да стартират в шейкдауна (за който отборите си бяха платили предварително) да похарчат поредна солидна сума пари. Това е една от причините зрителите, чакащи на отсечката между Момин проход и Горна Василица да не успеят да видят или да видят в последните минути голяма част от българските екипажи. Историята с гумите е и сред причините стартовият лист за утрешния ден да включва 32 екипажа при положение, че броят на предварителните заявки възлизаше на 49.

Не се знае със сигурност на какво се дължи грешката с гумите и изричната необходимост всички да ползват Пирели. По непотвърдени данни обаче проблемът е в правилника на рали България, където изрично е трябвало да бъде вписано, че въпросните екипажи ще участват в състезанието като кръг от българския рали шампионат.

До момента не се знае какво е положението с горивото. Не е официално потвърдено дали българските тимове ще могат да използват закупеното от тях или ще трябва да похарчат още пари, за да използват гориво като това, с което се кара във WRC.