Начало WRC News Драматична победа за Рованпера в рали Хърватия

Драматична победа за Рованпера в рали Хърватия

715
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Драматична победа спечели Кале Рованпера в рали Хърватия, трети кръг от световния шампионат за 2022 г. Той изтърва лидерството в предпоследната отсечка на състезанието и начело излезе От Танак.

„Не знам откъде се появи този дъжд, но с твърдите гуми просто нямаше как да поддържаме темпото“, заяви Рованпера

Финландецът и Танак бяха с различни гуми накрая и битката продължи до самия финал. Пилотът на Тойота обаче бе по-бърз, спечели последната състезателна дистанция, а с това и ралито, което контролираше почти през цялото време.

„Дадохме най-доброто от себе си, карах на пълна газ. Гумите ни не бяха правилни. Имахме няколко колебливи момента в последната отсечка. Ако загубим, ще е заради избора на гуми, но поне направихме страхотно състезание. Трябва обаче да работим по това“, сподели Рованпера веднага след финала.

После изчака съперникът му да завърши и призна, че е очаквал Танак да е по-бърз.

„Но мисля, че заслужаваме тази победа“, заключи младежът.

Танак прие поражението, заявявайки, че не знае дали е дал всичко от себе си.

„Опитах се поне, но Кале кара по-добре. Условията бяха особено трудни“, допълни естонецът.

Кошмарният уикенд на Нювил продължи с още едно наказание и измъкнат кабел на интеркома в пауърстейджа. Това доведе до удар, отскачане на колата и пропадане в канавка

Мартин Видеге опитваше с ръка да посочи посоката на завоя, но не можеше да укаже скоростта и така се стигна до сблъсъка. Белгийският пилот стисна зъби, обърна автомобила и продължи в отсечката с полуразбита предница и спукана предна дясна гума. Дори намери сили да поздрави Видеге, когато пресякоха финала, докато отборът на Хюндай аплодираше героичните усилия на екипажа си. Някак задържа и третото място и подиума – това бе целта му за уикенда. Това се случи благодарение на голямата разлика, която успя да отвори по-рано в дъжда.

„Грешка се случи. На спирането с тези твърди гуми колата продължи направо… Но се измъкнахме както видяхте. Много лош късмет. Имахме проблеми през цялото време“, успя да коментира изтощеният Нювил.

Бонус точките от пауърстейджа се разпределиха между Рованпера, Танак, Елфин Еванс, Крейг Брийн и Емил Линдхолм.

В генералното класиране Рованпера е начело със 76 точки. Следва Нювил с 47 пред Брийн (30), Себастиен Льоб и Танак (по 27). При отборите води Тойота със 126 точки пред Хюндай (84) и М-Спорт (80).