Начало Избрани Джордан: Верстапен ще стане най-великият пилот за всички времена

Джордан: Верстапен ще стане най-великият пилот за всички времена

1633
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Еди Джордан вярва, че Макс Верстапен ще стане най-великият пилот за всички времена. Ирландецът е на мнение, че пилотът на Ред Бул може да изпревари легенди като Ники Лауда, Ален Прост, Аертон Сена и Михаел Шумахер.

Споровете за това кой е най-добрият пилот от F1 за всички времена се водят от много години. Голяма част от тях са доста интересни и задълбочени. Тук се сравняват постиженията на пилоти от различни епохи, които са карали различни автомобили.

F1 премина през много епохи от своето създаване през 1950 г. Това включва промени в технологиите, правилата, автомобилите, гумите, стандартите за безопасност и цялостния състезателен пейзаж на световния шампионат. Именно поради това е трудно да се правят преки сравнения между пилоти, които са се състезавали в различни времена

Според статистиката Люис Хамилтън и Михаел Шумахер заемат първата позиция след като са спечелили по седем титли. На второ място е Хуан Мануел Фанджо с 5, следван от Ален Прост и Себастиан Фетел с 4. След това идват трикратните световни шампиони Ники Лауда, Джеки Стюарт, Аертон Сена, Джак Брабам и Нелсън Пике.

Верстапен спечели последните две световни първенства в F1. Пилотът на Ред Бул се нарежда до имена като Фернандо Алонсо, Мика Хакинен, Емерсон Фитипалди, Джим Кларк и др. 25-годишният състезател е фаворит за спечелване на поне още една титла като се има предвид предимството на Ред Бул спрямо всички останали отбори.

Разбира се, F1 не е само въпрос на цифри и рекорди. Световният шампионат е свързан и с емоционалната връзка и въздействие, което пилотите оказват върху феновете и самия спорт като цяло.

Джордан отново коментира представянето на Верстапен през сезон 2023. Ирландският анализатор смята, че с течение на времето Верстапен ще стане като най-добрия пилот в историята на F1 и обясни причините зад своята прогноза.

„Верстапен ще стане най-великият пилот за всички времена. Наистина вярвам, че той се намира в своя пик и тепърва ще стане още по-добър при условие че е здрав и кара още дълго време’, сподели Джордан в епизод на подкаста на Дейвид Култард „Формула за успех.“

„Верстапен има толкова феноменално поведение когато е в колата. Той е агресивен, когато трябва да бъде агресивен и не се пропуква под напрежение. Той също така е умен и знае как да се грижи за автомобила.“

Джордан вярва, че в полза на Верстапен е и факта, че той работи с хора като Кристиан Хорнер и Ейриън Нюи

„Друго нещо, което е в негова полза, е, че трябва да се надява – особено след смъртта на Дитрих Матешиц – отборът да остане толкова силен, колкото е. С хора като Кристиан [Хорнер] и Ейдриън Нюи не виждам истински проблем за Ред Бул в краткосрочен план.“

„Виждам. че с времето Макс става все по-силен. Честно казано не бих искал да съм пилот от F1 в момента, който се надява да стане световен шампион, защото наистина не знам как ще се случи това“, добави Еди Джордан.

Верстапен е обвързан с Ред Бул до края на 2028 г. Нидерландецът няколко пъти намекна, че може да се оттегли след като приключи споразумението му с екипа от Милтън Кийс.

Верстапен също така се обяви срещу непрекъснато разширяващия се календар на F1 и включването на спринтови състезателни уикенди. Това според него противоречи на ДНК-то на спорта и отнема блясъка на неделната Гран при.