Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Ако Маса ме беше попитал, щях да кажа, че постъпва правилно

Екълстоун: Ако Маса ме беше попитал, щях да кажа, че постъпва правилно

3536
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун; снимка: Майкъл Потс

Бърни Екълстоун отново коментира съдебната битка на Фелипе Маса срещу F1 и ФИА. Британецът вярва, че бившият пилот на Ферари „постъпва правилно“, завеждайки съдебен иск заради скандала „Крашгейт“, който в крайна сметка коства титлата на бразилеца.

Вчера стана ясно, че Фелипе Маса ще съди ФОМ, ФИА и Бърни Екълстоун заради събитията от Гран при на Сингапур 2008. Бившият пилот от F1 подаде иск във Върховния съд в Лондон и ще опита да оспори резултатите от тогавашната надпревара

Маса беше „вдъхновен“ да започне съдебната битка срещу F1 и ФИА след интервю на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на Формула 1 призна, че той и тогавашният президент на ФИА Макс Мозли са знаели много по-рано за умишления инцидент на Нелсън Пике и са можели да анулират резултатите от надпреварата в Сингапур. По-късно обаче Екълстоун отрече да е давал подобно интервю.

Преди няколко месеца Маса събра екип от адвокати. После той започна съдебни действия срещу ФОМ и ръководния орган на спорта. 42-годишният бразилец твърди, че е „жертва на конспирация“, извършена от лица на най-високо ниво в F1 и ФИА.

Откакто заведе делото си в съда, правният екип на Маса събра документи от съответните страни, участващи в случая. 11-кратният победител в F1 не получи подкрепа от Ферари или Либърти Медия. Бившият шеф на Ферари Жан Тод също не се изказа директно в подкрепа на Маса. От друга страна французинът също вярва, че състезанието в Сингапур през 2008 г. е трябвало да бъде анулирано. Единствено Роб Смедли подкрепи 42-годишният пилот.

Според съдебния иск, Маса иска световната титла от сезон 2008 и финансово обезщетение от поне $82 млн.

„Винаги съм казвал, че ще се боря докрай. Тъй като ФИА и ФОМ решиха да не предприемат нищо, ще се опитаме да поправим тази историческа несправедливост в съда. Въпросът сега е за нашите адвокати. Те са напълно упълномощени да направят всичко необходимо, за да бъде въздадена справедливост в спорта“, заяви вчера Маса.

Същевременно Екълстоун коментира последното развитие на сагата. Бившият шеф на Формула 1 вярва, че Маса „постъпва правилно.“

„Ако Маса ме беше попитал, щях да кажа, че постъпва правилно. Той трябва да остави английски съдия да реши кое е правилно и кое не“, сподели Екълстоун пред Асошиейтед Прес (AP).

„Не мога да кажа нищо за резултата и за това какво ще се случи. От негова гледна точка е по-добре английският съдия да реши този случай. Това ще му бъде от по-голяма полза“, добави бившият шеф на F1.

Понастоящем ръководството на F1 и ФИА отказват да коментират завеждането на съдебния иск от страна на Маса.