Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Наказанието на Ред Бул ще е дори по-строго от това да...

Екълстоун: Наказанието на Ред Бул ще е дори по-строго от това да загуби точки за 2021 г.

8017
0
Бърни Екълстоун, Кристиан Хорне
Бърни Екълстоун и Кристиан Хорнер; снимка: Любомир Асенов

Санкцията на Ред Бул за превишаване на бюджетния лимит през миналата година ще е по-строга от отнемане на точки за първенството през 2021 г., смята Бърни Екълстоун. ФИА съобщи, че според резултатите от проверката финансите на отборите за миналата година, екипът от Милтън Кийнс е похарчил повече от допустимите средства. Не бе обявен размер на преразхода. Възможните наказания са няколко. От Ред Бул пък не приемат изводите на федерацията и водят разговори с ФИА.

Повечето прогнози досега, ако се докаже нарушение, са за сравнително леко наказание – глоба или глоба с намаляване на времето за изпитания в аеродинамичния тунел. Според британския милиардер, който в края на този месец ще навърши 92 години обаче, санкцията ще е далеч по-строга. Мнението му бе потърсено от швейцарския вестник „Блик“, чийто кореспондент за Формула 1 Роже Беноа е личен приятел с бившия управляващ спорта от десетилетия.

На въпрос дали Ред Бул ще загуби точки за първенството през 2021 г. Екълстоун отговори: „Ще е дори по-зле.“

Подобна прогноза е особено любопитна заради факта, че Бърни поддържа много топли връзки с Кристиан Хорнер. Семействата им дори почиват заедно понякога. Според публикацията в „Блик“ пък този път ФИА няма възможност да сключи тайно споразумение като това с Ферари в началото на 2020 г.

Самият Екълстоун пък ще бъде съден догодина за измама в размер на $454 млн. Обвинението е, че е представил „неверни или подвеждащи“ данни пред британските данъчни власти в периода юли 2013 – октомври 2016 г. Лондонски съд го разгледа и постанови, че ще има дело, което трябва да започне на 9 октомври 2023 г. Самият Екълстоун бе пуснат под гаранция.

Това не е първото дело срещу Бърни. През 2014 г. той бе съден за подкуп

Британският милиардер бе обвинен, че е платил над $30 млн. на немски банкер, за да прокара офертата на предпочитания от него купувач на търговските права на Формула 1. В крайна сметка бе сключено споразумение, според което Екълстоун плати $100 млн. на германската държава и обвиненията бяха свалени. Местното законодателство позволява подобно уреждане на ситуацията. Бърни плати, въпреки че до последно отричаше да е виновен. Ако бе намерен за виновен, присъдата можеше да е до 10 години затвор. Въпросният банкер – Герхард Грибковски – бе осъден на 8 години и половина.