Начало WRC News Еванс не иска да мисли за битка за титла: Всичко може да...

Еванс не иска да мисли за битка за титла: Всичко може да се случи

265
0
Тойота, Елфин Еванс
снимка: Тойота

Елфин Еванс неочаквано и за самия себе си се оказа начело в генералното класиране на световния рали шампионат (WRC) след надпреварата в Турция. Първенството бе прекъснато в продължение на почти шест месеца заради пандемията от коронавирус и бе рестартирано с рали Естония. След това бе състезанието в Турция, където много от екипажите имаха проблеми по изключително трудните отсечки. Еванс взе втори успех за сезона там и се оказа с аванс от 18 точки в общото подреждане. Той обаче настоява, че това няма да се отрази на подхода му към следващия кръг от първенството – рали Италия/Сардиния.

„Всичко може да се случи до края на сезона. Едно отпадане и всичко ще се обърне наново. Не мисля за това“, заяви Еванс

„По принцип е по-добре да си начело, отколкото назад, но аз мисля за следващото рали. Всичко, което мога да сторя, е да се подготвя за предстоящата надпревара. А тази седмица това е Сардиния.“

Италианското бе планирано в оригиналния календар за юни. Заради пандемията обаче бе отложено и организаторите заедно с ФИА му намериха слот през октомври. Състезанието ще се проведе за първи път през есента от 2012 г. насам. Това означава по-ниски температури и възможен дъжд. Тесните и песъчливи пътища обаче ще са толкова трудни, осеяни с различни по размер камъни и коловози при вторите преминавания, колкото и преди. Тестът на Себастиен Ожие миналата седмица бе проведен в условия, с каквито е много вероятно да се сблъскат екипажите в края на седмицата.

„Имаше сериозни дъждове, но само след няколко минути условията в отсечката се променяха“, сподели Ожие

Шесткратният световен шампион е само на 9 точки пред От Танак и Кале Рованпера в генералното класиране. Пилотът на Хюндай спечели в Италия през 2017 г.

„По принцип на това рали е горещо, но тази година ще се състои по-късно през сезона. Това означава, че е възможно да се сблъскаме с трудни атмосферни условия. Управлението работата на гумите също ще е важно“, каза носителят на WRC короната за 2019 г.

Тиери Нювил има две победи в Сардиния – през 2016 и 2018 г., а Дани Сордо стана пръв миналия сезон след повреда в колата на Танак

Белгиецът отбеляза, че отсечките пасват на стила му на управление.

„На това рали винаги демонстрираме добра скорост. Времето ще е различно, но повече отсечки са добре познати“, допълни Нювил.

Сордо изрази надежда, че може да повтори миналогодишния си успех. Според него екипажите по-назад в стартовия ред биха могли да имат известно предимство, тъй като потеглящите по-рано разчистват камъчетата по трасето.