Начало WRC News Еванс почти загуби WRC титлата, Ожие начело в Монца

Еванс почти загуби WRC титлата, Ожие начело в Монца

322
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Двубоят за титлата в тазгодишния световен рали шампионат (WRC) получи нов драматичен обрат, след като Елфин Еванс допусна грешка през втория ден на рали Монца. Пилотът на Тойота се изпързаля на заледен участък в 11-ата отсечка от надпреварата и спря, докато Себастиен Ожие поведе и завърши съботата начело в генералното класиране.

„В началото на отсечката имаше доста вода, но смятам, че тръгнахме чисто. Постепенно ставаше снежно и постоянно си мислех, че вървя прекалено бавно. Снегът се усили, но сцеплението ни не бе никак лошо. Тогава взехме един десен завой с късо спиране и настилката се бе променила. Беше като стъкло, когато стъпих там и нямах никакъв шанс да намаля. Напълно ме изненада, но това е положението…“, обясни ситуацията уелсецът.

„Това означава, че битката повече или по-малко приключи, но какво мога да кажа? Трябва да си в отсечката, трябва да опиташ. Нищо няма да спечелиш ако просто си стоиш отстрани. Според мен всеки трябва да поеме някакъв риск. Всъщност в бележките ми промяната в настилката бе записана, но не очаквах да е толкова екстремна. Нещата не са напълно приключили, но очевидно на Себ ще му е много по-лесно да довърши работата.“

Впоследствие Еванс се извини на тима си и заяви, че екипът му е предоставил фантастичен автомобил

Ожие е със 17,8 секунди аванс пред Дани Сордо (Хюндай). Трети в подреждането след втория ден на надпреварата е От Танак (+22,1 сек).

„Много сложен ден, като следобедът бе сериозно предизвикателство с много дъжд и сняг. Беше въпрос на оцеляване. Станалото с Елфин можеше да се случи на всекиго от нас – просто бе невъзможно да се предвиди смяната в сцеплението. (Себастиен имаше известна представа, тъй като Еванс бе слязъл от автомобила си и го предупреди – б.р.) Съжалявам за него, искаше ми се битката да продължи до финала“, сподели Ожие.