Начало WRC News Еванс с 25,4 сек аванс в Хърватия

Еванс с 25,4 сек аванс в Хърватия

424
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Елфин Еванс е начело в генералното класиране в рали Хърватия след втория ден от надпреварата, която е четвърти кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2023 г. Уелският пилот на Тойота пое лидерството след катастрофата на Тиери Нювил (Хюндай).

В началото на съботата Кале Рованпера бе неудържим и спечели три отсечки. Последваха два успеха на Себастиен Ожие. В последните три състезателни дистанции за деня най-бързи бяха съответно От Танак, отново Рованпера и пак Ожие. Двамата пилоти на деня изостанаха сериозно в петък заради спукани гуми, а осемкратният световен шампион получи и наказание.

Еванс внимаваше и се стараеше да поддържа най-вече равномерно темпо без да гони най-добри времена в отсечките. Танак бе на 25,4 сек зад него в края на съботния ден. Трети бе Есапека Лапи с Хюндай (на 55,4 сек). Ожие е четвърти (+1:49.4 мин), а Рованпера – пети (1:51.4).

Нювил пък имаше проблем да обясни катастрофата си, но се извини на отбора си Хюндай.

„Трябва да проверя данните. Мисля, че просто блокирах колелата при спиране, влизайки в прахоляка и горе-долу това е. Нямам чувството, че карах прекалено бързо. Според мен стъпих в пепеляка при спирането, а след това е трудно да удържиш колата на пътя“, опита да обясни Нювил.

„Искам да се извиня на екипа. Всички мечтаехме за победа този уикенд поради причините, които са известни. Бяхме близо, но ралито не е лесно и се борехме упорито, стараехме се да вярваме, но за съжаление всичко приключи рано“, написа по-късно Тиери.