Начало WRC News Нювил отпадна в Хърватия след инцидент, Еванс поведе

Нювил отпадна в Хърватия след инцидент, Еванс поведе

587
0
Тиери Нювил, рали Хърватия
снимка: Хюндай

Тиери Нювил отпадна от рали Хърватия заради инцидент в 11-ата отсечка от надпреварата, която е четвърти кръг от световния рали шампионат

Белгиецът водеше в състезанието от втората състезателна дистанция, когато Себастиен Ожие (Тойота) спука гума. Той приключи петъка на почти шест секунди пред Елфин Еванс. В края на 10-ата отсечка днес пък имаше преднина от 10,8 сек. В следващата удари камък.

Съботата започна с победа на Кале Рованпера в деветия етап. Финландецът също имаше проблеми със спукана гума вчера и е назад в подреждането. Той бе най-бърз и в следващата отсечка, но е седми в подреждането – на 2:16 мин зад Еванс.

След инцидента на Нювил Еванс е на 19,1 сек пред От Танак (М-Спорт). Трети е Есапека Лапи (на 42,8 сек). Лапи остана единственият пилот на Хюндай в ралито. Четвърти и пети са Пиер-Луи Лубе (М-Спорт) и Такамото Кацута (Тойота).

Ожие е шести в генералното класиране след 11-ата отсечка в Хърватия

Осемкратният световен шампион има какви ли не грижи в състезанието. Вчера през деня два пъти пука гума. След края на първия етап пък получи наказание от цяла минута заради проблем с предпазни колани. Този инцидент бе станал след спирането във втората отсечка, за да смени спукана гума. При потеглянето навигаторът му Венсан Ланде е бил с незакопчани колани. Успял е да ти закопчае, но HANS устройството му е било неправилно поставено. През останалата част от отсечката Ланде се опитвал едновременно да диктува, да оправи HANS-а и да дозатегне коланите.

Стюардите са изключително строги по отношение на проблеми с безопасността. Тийм мениджърът на Тойота Кай Линдстрьом е представил телеметрия, че Ожие се е движил по-бавно в началото. Това не е било прието като доказателство за спазване на регулациите. Ланде пък е поел вината, защото Себастиен го е попитал дали е готов преди да потегли и навигаторът е потвърдил.

По-рано днес пък Ожие закъсня да тръгне за отсечка заради още грижи.