Начало WRC News Еванс триумфира в необичайно калното рали Швеция

Еванс триумфира в необичайно калното рали Швеция

1133
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Елфин Еванс спечели необичайно калното рали Швеция, надделявайки безапелационно над съперниците си. Втори и трети финишираха От Танак и Кале Рованпера. Пилотът на Тойота финишира на 12,7 сек пред световния шампион за 2019 г. и на 20,2 сек пред финландския си съотборник.

Надпреварата в Швеция бе втори кръг от световния шампионат (WRC) за 2020 г.

По принцип това е единственото снежно рали в календара. Тази година обаче състезанието изобщо не бе такова. След няколко проверки на трасето организаторите и ФИА решиха ралито все пак да се проведе, но по много съкратен маршрут. Предизвикателството се оказа необичайно, тъй като екипажите трябваше да преодоляват отсечки без сняг и лед с гуми с шипове.

През последния ден от рали Швеция екипажите караха само една отсечка – Ликенас 2. Дистанцията от 21,19 км бе ужасно кална, на много места имаше локви, почти никъде не бе останал сняг. Това бе и причината в неделя да няма две преминавания по нея. В началото на отсечката дори започна да вали, на моменти дъждът се усилваше.

Еванс внимаваше в отсечката и загуби доста секунди, но натрупаният до снощи аванс му бе достатъчен, за да триумфира в Швеция

Това бе втори успех в световния шампионат за уелския пилот.

„Необходими ни бяха доста усилия, за да се адаптираме към новия си отбор. Те направиха всичко по-леко за нас. Този резултат е най-доброто, което можехме да искаме. Много внимавах накрая и не поех никакви рискове”, бе първият коментар на Еванс, след като едва не падна от покрива на колата си, позирайки за снимки като победител в Швеция.

Танак взе първи точки с Хюндай, след като катастрофира тежко в Монте Карло

„Не мога да се оплача. Може би се надявахме на нещо повече, но завършихме ралито”, сподели естонецът.

Рованпера спечели място на подиума на самия финал с по-доброто си преминаване на пауърстейджа. Той измести в класирането съотборника си Себастиен Ожие.

„Беше сложен уикенд при много трудни условия. Не бях достатъчно уверен. Но поне ще имам добра стартова позиция за Мексико”, коментира Ожие веднага след финала.

Рованпера спечели пауърстейджа и максимума от 5 бонус точки. След него се наредиха Тиери Нювил, Ожие, Танак, Есапека Лапи.