Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Накратко: F1 губи 100 млн. от 5 отменени старта, организаторите от Баку...

Накратко: F1 губи 100 млн. от 5 отменени старта, организаторите от Баку обясниха решението си

1225
0
Формула 1, F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Формула 1 губи 100 милиона при пет отменени старта, заяви съветникът на Ред Бул Хелмут Марко. От първите 8 надпревари, планирани за 2020 г., две вече бяха отменени – Австралия и Монако. Останалите засега се водят отложени, като организаторите, F1 и ФИА ще опитат да им намерят дати за провеждане по-нататък през годината.

„100 милиона са загубени при отмяна на 5 надпревари”, заяви Марко пред австрийското издание Йостеррайх, без да уточнява валутата. „Поне отлагането на новите правила е разумно. Ако замразим нещата както са, разходите ще паднат неимоверно. Ние продължаваме да работим под пълна пара. Искаме шанс да се борим за титлата с Макс [Верстапен].”

Марко каза също така, че подготовката за Гран при на Австрия (насрочена за 9 юли) върви по план. Освен това не пропусна още веднъж да изрази мнението си за ставащото по света вследствие на пандемията от COVID-19.

„Аз кацнах в Мелбърн в петък, когато отмениха състезанието. Веднага излетях обратно през онзи развъдник на коронавируса – летището в Дубай. После в супермаркетите хора се бият за стоки или са се наредили твърде близо един до друг на касите. Но ако трима са по-близо някъде отвън, идва официално лице и ви пита какво става! Лудост. Трябва да се справим. Не вярвам във варианта всичко да се спре изцяло. Аз работя от вкъщи, а яда от безсилието си го изкарвам в гората с резачка!”

Гран при на Азербайджан бе отложена в началото на седмицата, а сега организаторите решиха да обяснят решението си

Надпреварата в Баку бе осмото поред пропаднало до момента състезание от предварителния календар на Формула 1 за 2020 г.

„Крайният ни срок за започване строежа на пистата бе средата на март. Отложихме решението със седмица, на практика го взехме в деня, в който бе планирано да започнат конструкторските работи”, обясни пред списание Рейсър главният изпълнителен директор на трасето Ариф Рахимов.

„Щяхме да загубим пари, ако бяха напреднали с изграждането. А една от основните цели е да не правим ненужни разходи. Щеше да е пълно бедствие, ако бяхме похарчили средствата и в крайна сметка няма състезание на пистата.”

Рахимов допълни, че според него нито един организатор на бива да се озовава в ситуацията на австралийския промоутър. В Мелбърн решението за отмяна на F1 старта бе взето буквално часове преди началото на петъчните свободни тренировки. Това предизвика множество негативни реакции както сред някои екипи, така и сред фенове.

„Пистата в Австралия също е временна и според мен там са отделили много време и пари, за да я конфигурират. Решение в последната минута е абсолютен кошмар. Смятам, че всеки организатор ще се старае да избегне подобна ситуация. Прецедентът (в Мелбърн) обаче направи преговорите за останалите промоутъри по-лесни. Отсрещната страна разбира по-добре през какво преминаваш”, добави Рахимов.

Мика Хакинен разказва как Джони Хърбърт го поканил във ваната по време на уикенда за Гран при на Франция през 1992 г.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.