Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Накратко: F1 губи 100 млн. от 5 отменени старта, организаторите от Баку...

Накратко: F1 губи 100 млн. от 5 отменени старта, организаторите от Баку обясниха решението си

1235
0
Формула 1, F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Формула 1 губи 100 милиона при пет отменени старта, заяви съветникът на Ред Бул Хелмут Марко. От първите 8 надпревари, планирани за 2020 г., две вече бяха отменени – Австралия и Монако. Останалите засега се водят отложени, като организаторите, F1 и ФИА ще опитат да им намерят дати за провеждане по-нататък през годината.

„100 милиона са загубени при отмяна на 5 надпревари”, заяви Марко пред австрийското издание Йостеррайх, без да уточнява валутата. „Поне отлагането на новите правила е разумно. Ако замразим нещата както са, разходите ще паднат неимоверно. Ние продължаваме да работим под пълна пара. Искаме шанс да се борим за титлата с Макс [Верстапен].”

Марко каза също така, че подготовката за Гран при на Австрия (насрочена за 9 юли) върви по план. Освен това не пропусна още веднъж да изрази мнението си за ставащото по света вследствие на пандемията от COVID-19.

„Аз кацнах в Мелбърн в петък, когато отмениха състезанието. Веднага излетях обратно през онзи развъдник на коронавируса – летището в Дубай. После в супермаркетите хора се бият за стоки или са се наредили твърде близо един до друг на касите. Но ако трима са по-близо някъде отвън, идва официално лице и ви пита какво става! Лудост. Трябва да се справим. Не вярвам във варианта всичко да се спре изцяло. Аз работя от вкъщи, а яда от безсилието си го изкарвам в гората с резачка!”

Гран при на Азербайджан бе отложена в началото на седмицата, а сега организаторите решиха да обяснят решението си

Надпреварата в Баку бе осмото поред пропаднало до момента състезание от предварителния календар на Формула 1 за 2020 г.

„Крайният ни срок за започване строежа на пистата бе средата на март. Отложихме решението със седмица, на практика го взехме в деня, в който бе планирано да започнат конструкторските работи”, обясни пред списание Рейсър главният изпълнителен директор на трасето Ариф Рахимов.

„Щяхме да загубим пари, ако бяха напреднали с изграждането. А една от основните цели е да не правим ненужни разходи. Щеше да е пълно бедствие, ако бяхме похарчили средствата и в крайна сметка няма състезание на пистата.”

Рахимов допълни, че според него нито един организатор на бива да се озовава в ситуацията на австралийския промоутър. В Мелбърн решението за отмяна на F1 старта бе взето буквално часове преди началото на петъчните свободни тренировки. Това предизвика множество негативни реакции както сред някои екипи, така и сред фенове.

„Пистата в Австралия също е временна и според мен там са отделили много време и пари, за да я конфигурират. Решение в последната минута е абсолютен кошмар. Смятам, че всеки организатор ще се старае да избегне подобна ситуация. Прецедентът (в Мелбърн) обаче направи преговорите за останалите промоутъри по-лесни. Отсрещната страна разбира по-добре през какво преминаваш”, добави Рахимов.

Мика Хакинен разказва как Джони Хърбърт го поканил във ваната по време на уикенда за Гран при на Франция през 1992 г.