Начало Списание F1 и киното

F1 и киното

63
0

Бях на 6-7 годишен, когато баща ми дойде в къщи с билети за филма „Гран при“. Смееше се и ми каза, че ще ме заведе да се нагледам на коли. Бях вече много запален и след като прожекцията в кино Витоша свърши дълго рисувах болидите, катастрофите, какво ли не. Станах още по-запален, но бях и малко разочарован, че тези коли са стари, не са като “сегашните“ с крила и широки гуми. При всички случай обаче бях във възторг от кадрите в завода на Ферари, играта с педалите на пилотите, скоростта.

От онези дни минаха 40 години и едва сега отново се прави филм за Формула 1, затова нямаше как да не ви разкажем за него, още повече че го прави човек като Рон Хауърд, но и да се върнем към онази легенда – „Гран при“. Тя беше пробила дори „Желязната завеса“, макар и за малко, защото филмът бе спрян в много държави от Съветския блок (за щастие не и у нас) след като Ив Монтан участва в демонстрация против нахлуването на танковете в Чехословакия по време на Пражката пролет през 1968 г.

Надявам се, че връщането и към историята на спорта и от преди половин век ще ви хареса, защото колкото и рязко да контрастира с модерния свят на Формула 1, има много близки драматични елементи и битки между пилоти, които са невероятни.

Колкото и да е различна техниката днес, каквото и да се е променили, пилотите в крайна сметка остават най-важния елемент в спорта и в този брой ви срещаме с двама от тях ексклузивно. Те не са центъра на вниманието, но всеки има своята битка в света на Формула 1 и интересен като личност, цел и начин на мислене в момента. Даниел Рикиардо и Тимо Глок са в различни етапи от своя живот. Всеки е в различен тим и погледът към тях ни дава картината зад неизменните лидери на колоната.

Между тях пък битката за титлата навлиза в решителната си фаза и всеки елемент има ключово значение, като и най-малката промяна на 1% в горивото игре, например играе специалната си роля и този път решихме да се концентрираме и върху него.

В същото време едно българско момче – Георги Тачков направи тест с болид след серия успехи в картинга и ви срещаме с него, с надеждата за успех на спорта ни, в която вярваме.

Иван Тенчев

Електронен вариант на списанието може да закупите тук.