Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 кара отборите да направят по-различни разцветки от 2025 г.

F1 кара отборите да направят по-различни разцветки от 2025 г.

1463
0
F1 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 кара отборите да направят по-различни разцветки от 2025 г. Ръководството на шампионата иска да гарантира, че автомобилите ще бъдат по-лесно разпознаваеми от феновете, особено по време на нощните състезания.

F1 планира да направи тези промени въз основа на телевизионните кадри в началото на сезона, особено по време на нощните състезания. Тe подчертават факта, че някои автомобили се различават много трудно от други, особено от определени ъгли.

Някои от разцветките на F1 екипите са доста близки. Според информацията, тези на Астън Мартин и Мерцедес, както и Уилямс и Виза РБ са се различавали доста трудно. Това е било така заради начина, по който понякога изглеждат от определени гледни точки, особено когато се движат с висока скорост

Проблемът с това, че някои автомобили си приличат. Той се изостря и от факта, че през последните години отборите намаляват все повече боядисването на автомобилите си. Причината за това нещо е свързана с необходимостта от намаляване на теглото.

Всичко това е довело до все по-голямо изтъкване на небоядисан черен карбон, който е еднакъв за всички F1 автомобили. Източници разкриха, че вече са започнали дискусии с отборите за справяне със ситуацията за следващата година. Трябва да се гарантира по-голямо разнообразие на стартовата решетка и да се избегне рискът автомобилите да бъдат с еднакви цветове.

Ситуацията обаче е доста сложна. Макар ФИА и ФОМ да искат ситуацията да бъде решена, защото ще бъде по-добра за феновете на F1, те също така не искат да се стига до налагане на строги правила.

Ръководителят на комисията за едноместни състезателни автомобили Никола Томбазис заяви, че темата е била представена за допълнително обсъждане на следващото заседание на Комисията за F1.

„Както винаги е в F1, нещата са малко по-сложни, отколкото може би изглеждат на пръв поглед“, каза Томбазис. „Един от проблемите е, че автомобилите имат прекалено много гол карбон заради теглото на боята. Затова по автомобилите има прекалено много черно.“

„Също така всички отбори свършиха много работа, за да променят вида на боята или наистина голяма част от нея. Така трябва да се запази възможно най-ниско тегло.“

„Друг проблем е, че някои отбори изглежда използват сходни цветови схеми. В крайна сметка се получават автомобили, които може би изглеждат доста близки визуално. Все още обсъждаме този въпрос с отборите. Гарантирам, че той ще бъде обсъден на следващото заседание на Комисията за F1“, добави гръцкият инженер.

Томбазис смята, че най-добре е ситуацията да се реши чрез процес на сътрудничество между отборите, а не чрез налагане на нови правила

„Трябва да стигнем до някакъв процес. При него F1 отборите по един или друг начин да общуват помежду си и да кажат: “ Aко твоят автомобил е син тук, моят няма да е син там. Или нещо подобно.““

„Но нямам представа как точно ще работи този процес [предстои да видим]. Това не е регулаторен процес. Не искаме да правим регулации за разцветките като ФИА, но искаме автомобилите да се различават повече“, добави Томбазис.