Начало Избрани F1 ще вземе решение за Андрети до 2 месеца?

F1 ще вземе решение за Андрети до 2 месеца?

681
0
Андрети Кадилак
снимка: Кадилак

F1 ще вземе решение за влизането на Андрети до 2 месеца. Това твърди Марио Андрети. Според световния шампион от сезон 1978, ръководството на спорта и ФИА трябва да побързат да обявят дали ще допуснат влизането на американския отбор.

Андрети Глобал направи няколко неуспешни опита да се включи в F1. Американската компания опита да купи Заубер през есента на 2021 г. След като преговорите се провалиха, Андрети опита да създаде собствен отбор и дори бе готов да плати входната такса от $200 млн. долара. Въпреки това ръководството на Формула 1 отново отказа дори да изслуша Майкъл Андрети.

Преди малко повече от две седмици Андрети Глобал направи нов опит да влезе в F1. Този път американската компания обедини сили с Кадилак. Това се случи само няколко дни след като президентът на ФИА отвори вратата за потенциални нови отбори в световния шампионат.

Последният опит на Андрети за влизане в F1 е много по-сериозен. Екипът иска да доведе със себе си Дженерал Моторс (GM). Американската автомобилна корпорация за първи път проявява някакъв интерес към най-високото ниво на моторните спортове. Ако бъде допуснат до участие, екипът на Андрети-Кадилак първоначално ще използва външен доставчик на двигатели.

GM има активно участие в състезанията с едноместни болиди чрез Шевролет. Американският производител спечели седем от последните 11 сезона в Индикар като доставчик на двигатели. Миналата година Шевролет стана шампион както при производителите, така и при пилотите [заедно с Пенске.]

Потенциалното влизане на Дженерал Моторс привлече вниманието на Мохамед бин Сулайем. Президентът на ФИА приветства партньорството между Андрети и Кадилак. Същевременно настоящите отбори и ръководството на F1 отново се възпротивиха на идеята за разширяване на стартовата решетка. Говори се, че екипите дори са поискали входяща такса от $500 млн. Така ще бъдат компенсирани по-малките приходи, които ще получават след края на всеки сезон ако се добави още един отбор.

Майкъл Андрети не бе никак доволен от реакцията на ръководството на Формула 1. Бившият пилот на Макларън дори заяви, че Либърти Медия се грижат само за себе си, но не и за това, което е най-добре за сериите. Неговият баща пък обяви, че работата на тима върви ден след ден, въпреки мълчанието от страна на F1.

„Истината е, че продължаваме да структурираме отбора ден след ден, сякаш вече имаме зелена светлина от федерацията“, заяви Марио Андрети пред италианското списание Autosprint.

„Програма като тази е много сложна. Затова трябва да продължим да се движим, дори и да не е на максимална скорост. За да сключим договор с ключови имена, се нуждаем от сигурност, така че от тази гледна точка все още сме в готовност.“

Бившият пилот на Лотус, Алфа Ромео и Ферари разкри колко време може да продължи този период на изчакване от страна на отбора на сина му.

„Да кажем, че е разумно да имаме отговор в рамките на няколко месеца. „Но също така е вярно, че в този момент всеки ден е важен. Нека да изчакаме и да видим какво ще стане. Сега сме в наистина решителната фаза.“

Андрети потвърди, че кандидатурата на сина му е получила подкрепата на президента на ФИА.

„Той беше този, който ни посъветва да намерим партньорство с голям производител. Така ще дадем повече сила, хъс и дълбочина на нашата програма в F1. Оттам дойде и съюзът с Кадилак. Разбира се, това означава общо участие с Дженерал Моторс.“

Марио Андрети също така се подигра с аргументите на съществуващите отбори за това защо F1 трябва да се замисли дали да разреши добавянето на още тимове на грида.

„Пари, пари…. но какви пари. Колко ще спаднат годишните приходи на някой голям отбор, ако дойдем например ние?“

„В ситуация на експоненциален растеж на F1 е хубаво да видим американски отбор с идентичност, дълбоко вкоренена в света на състезанията. Това би било нещо изключително положително за всички“, добави Андрети.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Andretti Autosport (@andrettiautosport)