Начало Избрани F1 възнамерява да остане в Саудитска Арабия

F1 възнамерява да остане в Саудитска Арабия

492
0
Гран при на Саудитска Арабия
Гран при на Саудитска Арабия ,снимка, Пирели

F1 възнамерява да остане в Саудитска Арабия. Това се случва въпреки опасенията на пилотите след ракетните удари върху рафинерията на Aramco, която е разположена на по-малко от 20 км от уличната писта в Джеда.

По време на първата тренировка от Формула 1 в петък беше атакуван петролен завод на арабската компания Aramco. Отговорност за нападението пое терористичната организация Хути. Пожарът в съоръжението беше видим от пистата по време на втората сесия, която се проведе по-късно същата вечер.

Въпреки че F1 и ФИА обявиха, че събитието ще продължи по план, пилотите от световния шампионат изразиха загриженост за  своята безопасност и тази на членовете своите тимове. След края на втората свободна тренировка, състезателите, заедно с ръководителите на екипите от спорта са имали среща с ръководството на спорта. Срещата е продължила до около 3 часа местно време.

После официално бе потвърдено, че състезателният уикенд ще продължи според предварителния план. Въпреки това стана ясно, че пилотите от F1 са били близо до бойкот на надпреварата. Според различна информация, поне една четвърт от състезателите на стартовата решетка не са искали да карат по улиците на Джеда.

Кралство Саудитска Арабия има 15-годишен договор за домакинство на състезания от F1. За момента те се провеждат на уличната писта в град Джеда. Очаква се в бъдеще надпреварата да се премести в курортното селище Кидия, където трябва да бъде построена истинска състезателна писта. 

Включването на страната във Формула 1 предизвика остри критики зарази липсата на демокрация и спазване на човешките права. Освен F1, Саудитска Арабия приема рали Дакар и старт от Формула Е.

„F1 ни обеща да преразгледа всички събития за в бъдеще. Това включен и надпреварата в Саудитска Арабия. Всички искат да се уверят че отиваме на правилните места, които могат да гарантират безопасността ни на 100%“, каза Валтери Ботас.

В края на миналата седмица някои пилоти от F1 поискаха допълнителни разговори относно бъдещето на спорта в арабската държава.

Проведохме дълъг разговор с ръководството на спорта и ФИА. В крайна сметка решихме да се състезаваме. Но със сигурност след уикенда ще говорим повече за цялата ситуация“, сподели Макс Верстапен.

След финала на състезанието в Джеда, някои състезатели изразиха облекчение, че могат да напуснат страната.

Толкова съм щастлив, че уикендът приключи. Също така съм много радостен, че всички са в безопасност. С нетърпение очаквам да си тръгна от Саудитска Арабия.“

В най-скоро време F1 планира да  предостави допълнителна информация на отборите и пилотите относно естеството на ракетния удар и предприетите мерки за сигурност.