Начало Избрани Пилоти от F1 призовават за допълнителни разговори относно бъдещето на Гран при...

Пилоти от F1 призовават за допълнителни разговори относно бъдещето на Гран при на Саудитска Арабия

1382
0
Гран при на Саудитска Арабия
Гран при на Саудитска Арабия, снимка Пирели

Пилоти от F1 призовават за допълнителни разговори относно бъдещето на Гран при на Саудитска Арабия. Според тях трябва да има сериозни дискусии за съдбата на надпреварата след ракетните удари в рафинерия на Aramco. Арабската петролна компания е един от основните спонсори на Формула 1.

Вечерта след нападението, ръководството на спорта и президента на ФИА проведоха среща с пилотите и шефовете на отборите. Това се случи на фона на надвисналата заплаха състезанието да бъде бойкотирано след ракетния удар на терористичната организация Хути. След близо 4-часови дебати, в крайна сметка бе взето решение състезателният уикенд в Джеда да продължи по план.

Драмите в Саудитска Арабия продължиха и в събота вечер. Тогава пилотът на Хаас Мик Шумахер катастрофира тежко в дванадесети завой. Германецът бе закаран в болницата за преглед, където не бяха установени контузии. Все пак германецът ще пропусне днешното състезание и ще се завърне в Австралия.

Високоскоростният удар на 23-годишния германец отново постави в центъра на вниманието безопасността на пистата в Джеда, въпреки направените модификации. Тяхната цел бе подобряване на видимостта и разширяване на трасето. Според пилотите обаче, тези промени не са достатъчни и заявиха, че не виждат особена разлика спрямо миналата година.

Тези събития се случват само няколко дни след изказване на главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали. Италианецът заяви, че в момента календарът е потенциално препълнен и теоретично може да се разшири до 30 състезания в бъдеще. Настоящото споразумение „Конкорд“ предвижда ограничение от 25 състезания на сезон и изтича в края на 2025 г.

Някои от пилотите повдигнаха въпроса за оставането на Гран при на Саудитска Арабия и след 2022 г. Според пилота на Ферари Карлос Сайнц, това е въпрос, който трябва да бъде зададен към директорите на F1 и ФИА.

Мисля, че след това състезание ще трябва да се проведат дискусии. Случилото се в Саудитска Арабия през последните 24 часа, определено е тема за обсъждане и разглеждане, която трябва да вземем предвид в бъдеще“, сподели Сайнц.

Първоначалният договор на F1 със Саудитска Арабия, е на стойност 500 милиона паунда за период от 10 години. Но това вероятно ще доведе до промяна на мястото на провеждане на състезанието, като се планира евентуално преместване от Джеда в Кидия. Сделката беше подложена и на широка критика, тъй като много наблюдатели смятаха, че това е поредната проява наспортно измиване, която цели да прикрие ужасните резултати на Кралството в областта на човешките права.

Победителят от вчерашната квалификация Серхио Перес също изрази своето мнение по този случай.

„Определено има някои съображения, които ще трябва да направим като група и да видим кое е най-доброто за спорта занапред.“

Въпросът бе коментиран и от съотборника на Сайнц Шарл Льоклер.

„Сега не искам да навлизам в подробности по този въпрос. Определено трябва да го обсъдим след това състезание. Първо нека всичко се успокои. След това ще разгледаме този случай и ще вземе решение.“

Доменикали също така предупреди, че някои от настоящите състезания вероятно ще отпаднат от календарав полза на нови места като Катар и Лас Вегас.