Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари иска ревизиране на сроковете за намаляване персонала на F1 екипите

Ферари иска ревизиране на сроковете за намаляване персонала на F1 екипите

2216
0
Ферари, питстоп, бокс, стоп, пит, Шарл Льоклер
снимка: Ферари

Намаляването на бюджетите във Формула 1 има най-сериозни последици за най-големите отбори в спорта и налага съкращаване на персонала, за да влязат в регламентираните мерки. На по-малките екипи може да не се наложи да освобождават хора. През есента на 2020 г. бе въведено правило, даващо на големите тимове време до юни 2021-ва да редуцират персонала. Шефът на Ферари Матия Биното обаче иска ревизиране на сроковете. Той посочи пред motorsport-total.com, че пандемията от коронавирус не е приключила и сега не е моментът за уволнения.

„Въведеният шестмесечен механизъм трябва да се преразгледа. Според нас това е неправилен подход. Ние се опитваме да пренасочваме хора към серийните автомобили, тъй като сме голяма компания и имаме някои възможности. Но задачата е сложна“, посочи Биното.

„Периодът трябва да се удължи – може би до края на годината“, допълни шефът на Ферари

От Скудерията използват и връзките си с Хаас, където изпратиха Симоне Реста. Той ще бъде последван и от други специалисти. В Маранело пък обособяват специален хъб, където ще работят хората на американския тим.

Мерцедес и Ред Бул също пренасочват част от персонала си към други проекти или компании. Тото Волф и Кристиан Хорнер обясняваха неколкократно през миналия сезон, че ще направят всичко възможно, за да защитят колкото се може повече хора.

Биното пък посочи също така, че Джок Клиър ще се грижи вече не само за Шарл Льоклер, а за всички млади пилоти в академията на Ферари, включително Мик Шумахер. Синът на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер получи титулярно място в F1 за 2021 г. в Хаас.

„През 2020 г. малко променихме ролята на Джок и той стана нещо като треньор. Състезателен инженер, помагащ да се извлече най-доброто от пилотите ни. Той разглежда всички аспекти – избор на траектория, спиране, ускорение, управление на гумите. През последните няколко седмици водихме дискусия и тази му роля ще се разшири още. Той вече няма да се занимава приоритетно с Шарл Льоклер, а с всички млади пилоти от академията. Това включва Мик Шумахер. Джок е страхотен човек, великолепен професионалист“, каза още Биното.