Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фернандо Алонсо: Райконен ще ми липсва

Фернандо Алонсо: Райконен ще ми липсва

2879
0
Кими Райконен и Фернандо Алонсо
Кими Райконен и Фернандо Алонсо, снимка Алфа Ромео

Фернандо Алонсо заяви, че отсъствието на Кими Райконен ще се отрази на спорта. Испанецът призна, че безсмисленият подход на финландеца към състезанията от F1 ще му липсва най-много. 

Алонсо оглави класацията на най-възрастените пилоти в F1 след оттеглянето на Райконен. Кими сложи край на своята кариера след прекарани близо две десетилетия в най-високото ниво на автомобилния спорт.

Двамата пилоти дебютираха през 2001 в състезанието на австралийската писта Албърт Парк. Кими се състезаваше за екипа на Заубер, докато Фернандо бе с Минарди. Също така успяха да стигнат до световната титла. Първо това стори Алонсо през 2005 и 2006. Веднага след това Райконен триумфира година по-късно, побеждавайки испанеца и неговия тогавашен съотборник Люис Хамилтън в Бразилия.

Бившите световни шампиони бяха съотборници в отбора на Ферари в началото на турбо-хибридната ера през 2014. Фернандо успя се представи по-добре от Кими, който имаше проблеми с това да намери достатъчно добро темпо с трудния за каране болид на италианците.

Алонсо коментира оттеглянето на Райконен. До голяма степен кариерата на пилота на Алпин се преплиташе с тази на бившия състезател на Заубер, Макларън, Лотус, Ферари и Алфа Ромео.

„Когато сте в този момент и правите дебют, нямате ясна представа какво ще ви донесе бъдещето“, каза Алонсо.

„Очевидно и двамата прекарахме фантастично време в F1. Успяхме да спечелим шампионати. През 2001 не бяхме сигурни в постигането на това постижение“.

„Райконен ще ми липсва. Щастлив съм, че споделих толкова много години с него. Той е невероятен човек и неговото отсъствие ще се отрази на спорта тази година“.

Испанецът смята, че е бил достатъчно привилегирован, за да опознае финландеца по-добре. Според двукратния световен шампион Кими не е толкова студен, колкото мислят всички.

„Той е много честен и не играе никакви игри. Кими е това, което виждате“.

„Част от тази маска, която виждаме от него, не е истинска. Той е различен човек и със сигурност не е толкова студен. Определено не е Ледения. По душа е много по-топъл. Трябва да го видите извън състезанията, за да забележите истинския Кими“.

Алонсо вярва, че с напредването на възрастта той и Райконен имат общо мнение за света, в който работят и живеят.

„Срещаме се понякога на летищата, извън падока, както и в ресторанти. Понякога обичаме да купонясваме“, засмя се Алонсо.

„След състезанията той е един от пилотите, с който можеш да говориш по различни теми и да си директен. Споделям много от неговите идеи и мисли за F1 и този свят. Toва, в което живеем, е балон, а не реален живот“. 

„Имаме всички тези удобства и толкова лесен живот. Пътуваме със самолети, спим в петзвездни хотели и имаме много помощници. Въпреки това в неделя вечер сме нормални хора и се смеем за това колко фалшив стана този свят“, завърши Фернандо Алонсо.