Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в 3-ата тренировка при изключително малки разлики

Фетел най-бърз в 3-ата тренировка при изключително малки разлики

1996
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка: Ферари

Себастиан Фетел с Ферари беше най-бърз в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Италия на Монца. Германецът изпревари само с 0.032 сек Макс Верстапен, като разликите в челото бяха изключително малки.

Трети и четвърти се наредиха Валтери Ботас и Шарл Льоклер с идентични времена. Те изостанаха само на 0.109 сек от водача. В обиколката си Фетел използва и ефекта на изтеглянето от съотборника си.

Пети изненадващо се нареди Даниел Рикиардо с Рено, следван от Люис Хамилтън с Мерцедес. Първите 10 пилота се събраха в по-малко от 0.7 сек. А това предвещава много оспорвана квалификация и стратегическо изчакване за използване на ефекта на изтеглянето.

Заради тежкия инцидент във Формула 3 на Алесандро Перони, началото на сесията се забави с 10 минути.

Но часовникът не беше спрян и така пилотите имаха по-малко време за подготовка. В началото поведе Карлос Сайнц, следван от Квят и Гасли. Със софт гуми Фетел оглави класирането, а Льоклер със същия тип остана на 0.4 сек на втора позиция. Времето в първата обиколка на Грожан бе изтрито, тъй като той излезе извън очертанията на завоя Параболика.

Пилотите на Ферари продължиха да подобряват времената си, като Льоклер слезе до 1:20.452 мин. Фетел бе на 0.159 сек зад него. Рикиардо бе 3-и на близо 1 секунда. Също със софт Верстапен се изкачи на 3-о място на 0.4 сек. От тази позиция холандецът бе изместен от Хамилтън и то с гуми медиум. Ботас също караше със средните по твърдост гуми бе 8-и на 0.9 сек. Той допусна и грешка в една от обиколките си.

Верстапен изпревари само с 1 хилядна Люис и се върна на 3-ата позиция. А Ботас се доближи плътно зад съотборника си на 0.3 сек от лидера. Изглежда колите на Мерцедес имаха отлично темпо с медиум гуми.

Към края на сесията от Ферари излязоха с нови гуми софт, като на Фетел му съобщиха по радиото да бъде на 3 сек зад Льоклер, за да може да използва ефекта на изтеглянето.

И това му помогна, като Себастиан подобри водещото време на Шарл с 0.1 сек. В обиколката си Фетел направи и малка грешка в завоите Лесмо. Льоклер пък не успя да подобри резултата си, като освен това времето му в обиколката бе премахнато заарди много широко излизане на Параболика.

В Мерцедес Ботас бе на 4.5 сек пред Хамилтън на пистата, като и Сребърните стрели опитаха ефекта на изтегляне. Финландецът изостана на половин секунда от Фетел, а Люис на 0.4 сек.

Верстапен изненадващо успя да раздели пилотите на Ферари, като пасивът му беше едва 0.032 сек спрямо Себастиан. Рикиардо пък се нареди пред пилотите на Мерцедес на 4-а позиция със страхотна обиколка също със софт.

В следващите си опити Ботас и Льоклер подобриха времената си, като постигнаха идентични резултати – на 0.109 сек от лидера Фетел. Това ги нареди 3-и и 4-и. Шарл записа много силен първи сектор, но след това загуби време, като не можеше да използва въздушната струя на пилоти пред него.